Well-being

De tweede helft. Het leven na je vijftigste.

Na je vijftigste levensjaar begint het: krakende gewrichten, stramme ledematen, een uitdijend buikje, een kaal hoofd en ook de seks is niet meer wat het geweest is. Het schrikbeeld van iedere oudere jongere die de tweede helft van zijn leven ingaat. Ouderdom komt met gebreken, toch?

genieten, oudere

Met een gezond levenspatroon, een flinke dosis levenslust en optimisme kan de tweede helft nog wel eens mooier worden dan de eerste. Bron: Flickr/Sander van der Wel

We worden steeds ouder. In 1950 werden mannen gemiddeld 59 jaar en vrouwen 63. Tegenwoordig ligt de gemiddelde leeftijd voor mannen op 74 en voor vrouwen op 79 jaar. En die trend zet zich door, volgens de prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Jongetjes die in 2012 geboren zijn, worden gemiddeld 79 en meisjes zelfs bijna 83.

Was je vroeger dus met je vijftigste al een bejaarde, de vijftiger van nu en straks is net met de tweede helft begonnen en moet nog heel wat jaren werken voordat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. We worden ook anders oud dan vroeger. We leven in een rijk land, met goede gezondheidszorg en we kennen geen armoede en honger. Niet zo raar dus dat we ouder worden.

Ouderdomskwalen

Toch heeft leven in onze welvaartsmaatschappij zijn keerzijde. Deadlines, volle agenda’s, een druk sociaal leven en willen voldoen aan veel verwachtingen, kunnen leiden tot stress, burn-out en depressies. En doordat we zolang leven, lopen we ook meer risico om zogeheten welvaartsziektes te krijgen. Die kunnen ontstaan door luxe levensgewoonten zoals structureel te veel en/of ongezond eten, te weinig beweging, roken en (overmatig) alcoholgebruik. De mogelijke gevolgen zijn bekend: hart-en vaatziekten, sommige vormen van kanker, overgewicht en suikerziekte.

Je kunt in de eerste helft van je leven al heel veel doen om het jezelf in de tweede helft een stuk gemakkelijker te maken. Maar zoals zo vaak komt berouw na de zonde. En dus lopen veel vijftigplussers tegen typische vijftigpluskwalen aan.

Urineverlies, haaruitval en opvliegers

De tweede helft van het leven wordt vaak ingeluid met kleine doch soms – voor de betrokkene – gênante ongemakken. Het eerste pak Tena Lady of Tena Men is niet bepaald een mijlpaal waarmee je graag te koop loopt. Toch komt urineverlies vaak voor, bij vrouwen (een op de vier) én mannen (een op de tien). Helaas is er niet veel aan te doen, de aandoening wordt vaak veroorzaakt door een storing tussen de blaas en de hersenen.

Ook haaruitval komt met de jaren. Het hormoon testosteron is hier vaak de ongewilde boosdoener, bij mannen én vrouwen, hoewel mannen vaker, eerder en meer haaruitval hebben. Hoe meer testosteron, des te kaler. Ook vitaminegebrek, stress, slechte voeding en roken kunnen haaruitval veroorzaken evenals erfelijke aanleg.

Veel mensen van vijftig en ouder krijgen problemen met hun ogen. De elasticiteit van de ooglens neemt af, waardoor het steeds lastiger wordt zaken en teksten van dichtbij te bekijken. Met deze ouderdomsverziendheid is goed om te gaan met een (lees)bril. Mensen die al een bril dragen en bijziend zijn, moeten juist hun bril afzetten om kleine lettertjes te kunnen lezen. Allemaal niet levensbedreigend, maar wel hinderlijk. En voor de ‘lijder’ ervan vaak een teken van ouder worden, want die leesbril en die tonsuur maken je er nu eenmaal – qua uiterlijk – niet jonger op.

Naast uiterlijke veranderingen, rommelt het ‘binnen’ ook. Tijdens de overgang en menopauze bij de vrouw en de penopauze bij de man, worden de hormonen flink door elkaar gehusseld. Dat kan leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke kwalen, variërend van opvliegers tot neerslachtigheid.

Ouder worden is leuk

Komt het stel schadevrij uit de hormonale strijd, dan zal zwanger worden niet meer tot de mogelijkheden behoren, maar van elkaar genieten des te meer – al zal niet meer het gehele repertoire uit het Indiase leerboek over de kunst van de liefde – de ‘Kamasutra’ – de revue passeren.

Als je het allemaal zo leest, zou je er bijna depressief van worden. De frustratie van het ouder worden met bijbehorende gebreken kan zijn weerslag op iemands humeur en karakter hebben. Aan de andere – zonnige – kant breekt in ‘de tweede helft’ ook een periode aan met meer vrije tijd en minder druk om mee te gaan in de waan van de dag.

Berusting en relativering dragen ertoe bij dat depressies op afstand blijven. Er ligt immers nog een half leven voor je. Met een gezond levenspatroon, een flinke dosis levenslust en optimisme kan de tweede helft nog wel eens mooier worden dan de eerste. Dus laat maar komen, die ouderdom.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht