Zorg

Mijn kind is een nagelbijter. Hoe kom je van nagelbijten af?

‘Blijf van die nagels af.’ Moeder geeft een tik op Danny’s vingers. Zit dat joch alweer te nagelbijten. ‘Laat dat nu eens! Moet je zien, het bloed komt eruit. Alles hebben zijn ouders al uit de kast getrokken om de vijfjarige Danny van zijn gewoonte af te helpen. Smerige zalf, de vingers afplakken met pleisters, de nagels extra kort knippen, zodat er niets meer te bijten overbleef. Ze beloofden cadeautjes als hij een week lang niet zou bijten. Niets baatte.

nagelbijten, nagel, nagelbijter

Bron: wikimedia/avexdevil

Nagelbijten komt tot grote ergernis van ouders vaak voor. Meestal begint het rond het vierde levensjaar als kinderen voor het eerst naar school gaan. Van de kinderen van 3 tot 6 jaar bijt 30 procent nagels. De piek ligt rond het zesde jaar, wanneer de kleuterklas wordt ingeruild voor het echte leren. Een nieuwe piek doet zich voor rond het dertiende jaar, als de puberteit begint en kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Dan bijt 40 procent van de kinderen nagels, jongens net zo vaak als meisjes.

Nagelbijten heeft een reden

Aangenomen wordt dat het bijten een manier is om spanning kwijt te raken; innerlijke agressie zoekt een uitweg. Er is geen verband aangetoond tussen nagelbijten en specifieke psychopathologische afwijkingen. Wel zien we dat nagelbijten vaker voorkomt bij onrustige, nerveuze of gespannen kinderen die hun agressie niet op een andere manier kunnen uiten.

Het is daarom belangrijk bij kinderen als Danny te achterhalen waar die spanning vandaan komt. Op welke momenten bijt hij het meest? Is het altijd bij televisie kijken, of juist bij het lezen van een spannend boek. Is nagelbijten vooral een probleem als Danny naar school gaat? Of wanneer hij bij een vriendje is wezen spelen?

Het probleem zit meestal dieper dan het bijten zelf. Als we de oorzaak kunnen blootleggen, is al veel gewonnen.
Het kan echter ook verworden tot een gewoonte, die blijft als de spanningen allang weg zijn. Een verkeerde gewoonte die moeilijk is af te leren, net zo hardnekkig als roken.

Middelen tegen nagelbijten

Natuurlijk zijn er allerlei hulpmiddeltjes om ervan af te komen. Tienermeiden zijn verguld met een paar mooie kunst- of gelnagels en stoppen dan nog wel eens met bijten. Vieze middeltjes levert wisselend resultaat op.
Een klein kind kan ander gedrag worden aangeleerd als het wil gaan bijten. Zodra de hand richting mond gaat, kan de ouder het kind vragen met die hand te zwaaien in de hoop dat het zwaaien de plaats van het bijten gaat innemen. Deze nieuwe gewoonte kan makkelijker afgeleerd worden of vanzelf verdwijnen.

Het blijft afwachten of het werkt. Meestal stopt het nagelbijten echter spontaan als een kind in een stabielere levensfase komt, of na verloop van tijd. Danny’s moeder kan zich maar beter niet al te druk maken, hij wordt er alleen maar nerveuzer van en gaat extra bijten.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht