Zorg

Door de kou een droge huid. Wat moet ik doen aan een droge huid?

Niet alleen de regen is het vervelende wat de herfst brengt. Veel mensen hebben last van gesprongen lippen, een droge huid, statisch haar of winterhanden.

regen, fietsen, fietsen in de regen, herfst, paraplu

Bron: DvhN/ Corne Sparidaens

Dat is te wijten aan de lage luchtvochtigheid, in huis, in de koudere tijden van het jaar. Claudia Aguirre van het Dermal Institute in Los Angeles vergelijkt het met een geglazuurde cake die je in de ijskast zet. ,,Als je hem niet bedekt, droogt de cake snel uit. Het glazuur gaat barsten en de cake ziet er opeens een stuk minder aantrekkelijk uit. De kou is voor onze huid even funest.’’

Grote beurt voor de huid

Volgens Aguirre zouden we met het vallen van de bladeren ons huidverzorging-ritueel moeten aanpassen.

,,Ga voor crèmige texturen en zachte cleansers die de huid niet strippen van huideigen oliën. Zachte producten houden het vochtniveau in de huid hoog.’’ Je vindt zulke peelings bijvoorbeeld bij merken als Uncover Skincare, Dermalogica en Paula’s Choice.

Een huid die uitdroogt, kan gaan barsten. Dat is niet alleen erg pijnlijk, maar betekent ook feest voor virussen en bacteriën die dan gemakkelijk binnendringen. Volgens Aguirre geef je, door je huid goed te hydrateren, het griepvirus minder kans toe te slaan. ,,Ook binnenin ons lichaam betekent uitdroging kans op microscheurtjes.’’ Veel drinken dus. Of, zoals Aguirre zegt: ,,Keep it moist!’’

Is de huid zo uitgedroogd dat die pijn doet en gaat jeuken? Afblijven. Want krab je de huid stuk, dan is dat het begin van veel huidellende. Wat kun je doen? Vermijd producten die parfum bevatten en ga voor de vette versie van je favoriete crème.

Droge handen

Blijf smeren Blijf smeren, dat is het geheim van zachte handen. Smeer de handen in met een vette handcrème dat het een lieve lust is. Bewaar op verschillende plekken een tube handcrème. Naast je bed bijvoorbeeld. Zo vergeet je niet om voor het slapen gaan de handen te verzorgen. Verzorg je handen elke keer na het handen wassen, en in ieder geval om de paar uur. Om te voorkomen dat de ingrediënten de huid niet bereiken door een laag dode huidcellen zijn handscrubs een aanrader. Deze zijn wat grover van structuur dan die voor het gezicht. Twee keer per week scrubben helpt om de handen zacht te houden.

Een eigen handmasker is ook zo gemaakt: smeer de handen in met een flinke laag handcrème, trek plastic handschoenen aan of doe er een plastic zakje om en dompel ze tien minuten in warm water. Nog een tip: smeer je handen flink in voordat je handschoenen aantrekt. Dat voorkomt uitdroging tijdens het fietsen.

Statisch en droog haar

De lage luchtvochtigheid zorgt ook voor slap en statisch haar. Je voorkomt dat door de mate van verzorging op te krikken. Dus maak plaats op het badkamerplankje voor leave-in conditioners en neem minstens twee keer per week de tijd voor een haarmasker. Bij extreem droog haar kan olijf-, kokos-of palmolie uitkomst bieden. Doordrenk je haar lok voor lok met olie, zet een plastic kapje of douchemuts op en laat het 20 minuten intrekken. Was het daarna uit met een (sulfaatvrije) shampoo.

Een andere regel voor mooi haar in de winter: verlaat het huis nooit met nat haar! Niet alleen vanwege de kou, maar het zorgt er ook voor dat je haar een stuk droger aanvoelt en er dor gaat uitzien. Was het ’s avonds, of föhn het compleet droog voordat je de deur uitgaat. Mutsen zijn niet alleen een fijne en hippe accessoire, maar beschermen je haar ook nog eens tegen uitdroging.

Wintertenen

Niemand die ze in dit jaargetijde ziet, maar toch is het belangrijk om ook in de winter de voeten te verzorgen. Al was het maar omdat het een hoop werk scheelt als de slippers weer uit de kast mogen. Bij de meeste mensen is de bloedcirculatie ’s winters een stuk slechter. Dit kan jeukerige wintervoeten tot gevolg hebben. Door de voeten te verzorgen, help je de bloedcirculatie weer op gang. Vooral wisselbaden helpen.

Dompel de voeten drie minuten in warm water, dan een paar seconden in koud water en herhaal dit enkele malen. Eindig altijd met koud. Scrub de voeten daarna met een voetenvijl of puimsteentje. Dit geeft meteen een lichte massage. Smeer je voeten ’s avonds in met een dikke laag vaseline en draag daaroverheen sokken: zo blijven ze aaibaar en zacht.

Tips voor een droge huid

  • Vermijd heet douchen. Douche in elk geval niet langer dan drie minuten met heet water om uitdroging van de huid te voorkomen. Een doucheolie (bijvoorbeeld van Nivea of La Roche Posay) helpt de huid gehydrateerd en soepel te houden.
  • Gebruik producten zonder gedenatureerde alcohol en parfum. Deze drogen de huid uit.
  • Eet vooral in de winter veel vette vis, avocado en walnoten. Ze houden de huid van binnenuit vochtrijk.
  • Ook al is het buiten koud, een zonnebrandcrème met minstens factor 15 blijft een must. Voor wintersporters is er speciale zonbescherming voor extreme weersomstandigheden.
  • Scrub regelmatig, en smeer de huid in als deze nog wat vochtig is. Het vocht werkt als een spons die alle huidverzorgende ingrediënten opslurpt en maakt dat ze makkelijker worden opgenomen.
  • Voor de lippen geldt: wat er ook gebeurt, niet likken. Cacao-en karitéboter bestrijden droge lippen het best.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht