Zorg

Waarom laten we ons verleiden en waarom nemen we risico’s?

Het besef dat iets op langere termijn niet goed voor ze is, weerhoudt mensen niet om risico’s te nemen. Hoe komt dat? En welke rol spelen impulsiviteit en temperatuur bij het nemen van risicovolle beslissingen? Sociaal psycholoog dr. Chantal den Daas onderzocht het.

adam en eva, eva, adam, paradijs, verboden vrucht

Bron: Wikimedia/ Lucas Cranach the Elder

Een lekkere cake, een glimmend nieuwe auto, een aantrekkelijke onbekende, een etalage vol leuke kleding: de verleiding om ermee aan de haal te gaan, kan groot zijn. Ook al weten we dat die beslissing niet goed is voor onze gezondheid, portemonnee of relatie. Soms gaan we ons te buiten. De gevolgen? Die zijn van later zorg.

Impulsief risico’s nemen

Onderzoek naar risicogedrag is altijd vrij populair geweest, zegt sociaal psycholoog Chantal den Daas. Toch is er nog vrij weinig bekend waarom mensen bepaalde risico’s nemen. Den Daas (28) promoveerde onlangs in Utrecht op onderzoek naar het effect van ’de impulsieve staat’ bij het nemen van seksuele risico’s, als tegenhanger onderzocht ze ook de reflectieve, meer nadenkende staat. “In the heat of the moment doen mensen geregeld onverstandige dingen, zoals vrijen zonder condoom of het hebben van wisselende seksuele contacten.”

Risicogedrag experiment

Voor haar onderzoek deed ze twaalf losse experimenten met in totaal enkele honderden deelnemers. De gemiddelde leeftijd was 20 jaar. “Dat is bij uitstek een leeftijd waarop de kans op risicogedrag groot is.” Om de deelnemers in een impulsieve staat te krijgen liet Den Daas ze onder meer allerlei taken doen waarbij ze werden aangespoord om snel op bepaalde beelden te reageren. “Zo werden ze gestimuleerd om snel en impulsief te reageren. Andere deelnemers werden juist aangemoedigd om te reflecteren.”

Vervolgens werd mensen in een aantal experimenten een scenario voorgelegd. Stel, ze kwamen op een feestje een onbekende aantrekkelijke persoon tegen. Ze besloten samen naar huis te gaan en wilden seks met elkaar, maar hadden geen condoom. Wat zouden zij in dat geval doen? Was het ’zeer waarschijnlijk’ of ’heel onwaarschijnlijk’ dat ze met die persoon seks zouden hebben? “Het klopt dat een onderzoek in een lab iets anders is dan de realiteit. Toch zagen we ook in het lab verschillen tussen mensen in impulsieve en in reflectieve staat. Mensen in de ’impulsieve groep’ namen iets vaker het risico om het dan toch zonder condoom te doen.”

Geslachtsziekten riskeren, maar toch gezond willen blijven

Zowel mensen in een impulsieve als in een reflectieve staat worden beïnvloed door belangrijke langetermijndoelen op het gebied van gezondheid. Den Daas keek daarvan op. “Bij impulsiviteit hoort dat mensen geneigd zijn niet over hun gedrag na te denken. Het ligt voor de hand dat ze dus ook minder stilstaan bij hun gezondheid in de toekomst. Dat blijkt niet te kloppen. Ook zij vinden het belangrijk om zich tegen geslachtsziekten te beschermen en om gezond te blijven.”

Bij risico’s nemen lijkt alles nóg mooier

Toch namen mensen in impulsieve staat meer risicovolle beslissingen dan mensen die wat langer nadachten voor zij handelden. Dat komt, zegt Den Daas, mogelijk doordat impulsievelingen anders kijken. “Zij zien iets, vinden dat positief, al hun aandacht richt zich daarop. Door die manier van kijken wordt een verleiding in hun ogen nog aantrekkelijker. We lieten verschillende groepen deelnemers kijken naar een plaatje van een naakt persoon en een van een deels gekleed iemand. Met behulp van eyetrackers konden we zien dat mensen in impulsieve staat vaker en langer naar de naakte keken.”

Heat of the moment afkoelen

Bij impulsiviteit gaat het om zien-denken-doen. “Mensen die reflectiever zijn, zijn beter in staat om hun aandacht te verdelen. Zij zien bijvoorbeeld niet alleen een aantrekkelijke persoon, maar hebben ook oog voor de omgeving. Uit mijn onderzoeken blijkt dat mannen die uit zijn op seks vrouwenborsten op een afbeelding groter schatten dan wanneer ze niet op seks uit zijn. Bij vrouwelijke deelnemers aan die studies bleek overigens het omgekeerde: zij zagen de vrouwenborsten op de plaatjes juist als kleiner. Misschien speelt hier een onbewust gevoel van concurrentie mee.”

Ook temperatuur speelt een rol bij de mate waarin mensen al of niet impulsieve beslissingen nemen, blijkt uit een ander experiment van Den Daas. In een warme of juist koude kamer liet zij deelnemers foto’s zien van een aantrekkelijk persoon. Als ze deze onbekende op een feestje tegenkwamen, zouden ze er dan onbeschermde seks mee hebben? “Mensen in de warme kamer zeiden vaker ja dan deelnemers in een koude kamer. Temperatuur kan letterlijk helpen om the heat of the moment te koelen.”

Zorgen voor later

Impulsief gedrag kan tot een hoop ellende leiden, van ondoordachte aankopen tot gewelddadigheid, van ongebreideld eten tot het oplopen van een ziekte, van gesneefde relaties tot verslaving. Als je van nature enigszins impulsief bent, is het dan mogelijk om op een andere manier te leren kijken naar verleidingen? Of om op zo’n manier te leren kijken, dat je meer oog krijgt voor de context en daardoor minder ondoordachte beslissingen neemt? “Het is moeilijk om mensen anders te leren kijken”, zegt Den Daas. “Je kunt ze wel leren om minder impulsief te worden, zodat ze anders gaan kijken. Als we onze aandacht met behulp van oefeningen anders leren richten, dan kijken we misschien anders naar de wereld.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht