Zorg

Maagbloeding komt vaker voor

Een maagbloeding komt vaker voor. Het aantal patiënten dat ontstekingsremmende pijnstillers zoals ibuprofen gebruikt en een maagbloeding kreeg, is in 2012 vergeleken met een jaar eerder met 16 procent gestegen naar 2600. Dat komt volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) omdat ze geen maagzuurremmers gebruiken. 

pil, aspirine, pijnstiller, pijn, hoofdpijn, maagbloeding

Bron: DvhN/ Kees van de Veen

Een maagbloeding komt vaker voor doordat maagzuurremmers alleen voor chronisch zieken sinds vorig jaar wordt vergoed. Mensen die het middel voor de eerste keer ophalen en niet chronisch gebruiken, moeten ongeveer 13 euro betalen en vervolgens zo’n 7 euro per maand.

Apothekers en huisartsen hebben eerder al gewaarschuwd voor de risico’s van de beslissing om mensen de kosten zelf te laten betalen.

Maagbeschermers zijn nodig als kwetsbare patiënten NSAID’s slikken omdat deze pijnstillers de maag kunnen beschadigen. ‘Het lijkt het erop dat patiënten wel de pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze deze zelf moeten betalen’, licht IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel toe.

Meer nieuws over dit onderwerp vind je op de website van medicijngebruik.nl 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht