Voeding

Wat is gezonder, bronwater of kraanwater?

Flessen bronwater, de schappen staan er vol mee: afkomstig uit binnen-of buitenland, met een bijzondere samenstelling of gevitaliseerd. Het kost allemaal een stuk meer dan een gewoon glaasje kraanwater. Maar is het ook beter?

kraanwater, water, bronwater, drinkwater, kat, poes, dorst

Bron: Flickr/ Dave Dugdale

Kort gezegd: nee. In Nederland bestaat de Drinkwaterwet. Daarin is vastgelegd dat waterbedrijven betrouwbaar drinkwater moeten leveren. Zo mogen onder anderen fluor, lood, chloor en nitraat niet of in zeer beperkte mate in kraanwater zitten.

Verschillen tussen water

Kraanwater wordt in ons land bereid uit duin-, grond-of oppervlaktewater. Bronwater komt van grondwater. Net als 60 procent van het kraanwater komt het meeste bronwater in Nederland uit diepere waterdoorlatende lagen. Soms liggen de bronnen van bronwaters zelfs naast of vlakbij de waterwinputten van waterbedrijven.

Kraanwater beter dan bronwater

De bronnen die gebruikt worden voor kraanwater zijn beter van kwaliteit en worden wettelijk beter beschermd dan de bronnen die gebruikt worden voor bronwater. Voor bronwater schrijft de wet namelijk geen normen voor wat betreft de gehaltes aan minerale zouten. Mineralen spelen een belangrijke rol bij belangrijke lichaamsfuncties, zoals de vochthuishouding en botopbouw, maar te veel mineralen zijn niet goed voor de nieren.

Kraanwater in Nederland is dus – minstens – net zo gezond als bronwater.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht