Zorg

Waarom hebben vrouwen koude voeten en handen?

Koude voeten en handen, het komt bij vrouwen aanzienlijk vaker voor dan bij mannen. Hiervoor zijn verschillende verklaringen.
voeten, sokken, koude voeten, winter, warm

Bron: Wikimedia/ Raïssa

“Zowel mannen als vrouwen hebben het moeilijk met koude temperaturen. Volgens Mike Tipton, professor menselijke fysiologie van de universiteit van Portsmouth, komt dat doordat de mens is ’ontstaan’ in de warme streken. Later heeft hij zich moeten aanpassen aan koudere temperaturen. Van nature hebben we dus liever warmte.”

Vrouwen zijn kouder dan mannen

Toch is het opvallend dat mannen minder problemen hebben met kou dan vrouwen. Professor Tipton onderzocht het fenomeen en kwam tot de conclusie dat vrouwen het écht kouder hebben dan mannen.
“Vreemd genoeg komt dat deels doordat vrouwen efficiënter omgaan met de warmte die ze produceren. Omdat het vet bij vrouwen beter over het lichaam is verdeeld dan bij mannen, zijn vrouwen beter in staat om het bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Dat lijkt handig, maar daardoor bereikt ook minder bloed de vrouwenhanden en -voeten. Zo krijgen vrouwen het dus koud.”

Koud hebben tijdens de menstruatie

“Maar dat is niet de enige oorzaak, ook de hormonen spelen een rol. Tijdens de menstruatiecyclus verandert de temperatuur van vrouwen. In de fase na de eisprong kan dat al snel een verschil maken van 1° Celsius. Dat kan als heel koud worden ervaren.”

Koud in je slaap

“Overigens heeft ook onze slaap een invloed op onze temperatuur. ’s Nachts daalt onze lichaamstemperatuur, zowel van mannen als van vrouwen. Bij vrouwen gebeurt dat sneller en nadrukkelijker.”
Door: Theo Zandstra
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht