Zorg

Vermoeidheid door slaapapneu: “luchtmasker liet mij weer leven”

Veel mensen lopen ermee zonder het te weten: slaapapneu. Ze worden ’s morgens doodmoe wakker omdat ze ’s nachts alsmaar liggen te voorkomen dat ze stikken.

luchtmasker, zuurstofmasker, slaapapneu, snurken, slapen, slaapprobleem

Jan Overwijk slaapt geen nacht meer zonder masker. Bron: Leeuwarder Courant/ Niels Westra

Jan Overwijk viert twee keer per jaar zijn verjaardag: op zijn geboortedag en op de datum waarop hij herboren werd. Dat is de dag waarop hij voor het eerst een luchtdrukmasker droeg tijdens de slaap.

Sindsdien heeft hij weer volop energie en levenslust.

Niet kunnen werken door slaapapneu

Helemaal futloos en opgebrand had de oud-horecaman toen al een jaar thuisgezeten. Overspannen, zo luidde de diagnose. De vijf jaar daaraan voorafgaand was hij langzaam maar zeker steeds vermoeider geworden.

Voortdurend hondsmoe en op het punt in slaap te vallen, prikkelbaar, hoofdpijn, de grootste moeite met concentreren, een verslechtering van het korte-termijngeheugen, hartritmestoornis. Allemaal symptomen van zijn kwaal. Pas tijdens een gezamenlijke vakantie merkte zijn zus dat Overwijk ongelooflijk hard snurkte en dat zijn ademhaling tijdens de slaap regelmatig stokte.

Snurken in het ziekenhuis

Een nachtje pitten met allerlei meetapparatuur in het ziekenhuis bracht zekerheid: Overwijk leed aan slaapapneu.
Gedurende de nacht waren er 684 momenten waarop zijn ademhaling stokte door een afsluiting van de luchtwegen. En hij snurkte met een volume tussen 60 en 80 decibel. ,,Zo veel als een bromfiets. Een vreselijk kabaal.’’

Masker voorkomt vermoeidheid bij slaapaneu

Overwijk is een zware patiënt met 684 apneus per nacht. Wie tussen 5 en 15 van zulke momenten per uur heeft, is een milde slaapapneu patiënt, tot 30 is het gemiddeld en boven de 30 per uur geldt als zwaar. Overwijk ging ‘aan de bak’, oftewel aan de machine die via een neusmasker de luchtwegen permanent onder druk houdt. Dat voorkomt dat het zachte weefsel en de tong de luchtpijp afsluiten.
,,Sindsdien ben ik weer gaan leven’’, zegt Overwijk. ,,Ik heb mijn energie terug. Al die negen jaren heb ik nooit meer een nacht zonder mijn neusmasker geslapen. Ik doe zelfs geen middagdutje zonder dit apparaat.’’

Wat is slaapapneu?

Dat slaapapneu het hele gestel zo ondermijnt is niet verwonderlijk.
Iedere keer als de ademhaling stokt, geven de hersenen het sein om even wakker te worden en weer te ademen. Dat gebeurt eigenlijk ongemerkt. De patiënt slaapt weer in voordat hij beseft wakker te zijn.
Maar het heeft wel tot gevolg dat zo iemand niet of nauwelijks aan de diepste slaap toekomt, en dat is nu juist de slaapfase die nieuwe energie geeft. Overwijk vergelijkt het met een motor die telkens wordt gestart, maar nooit op gang komt. Wie slaapapneu heeft, wordt ’s morgens al hondsmoe wakker.

Stevige bouw zorgt voor slaapapneu

,,Ik heb er het type voor’’, zegt Overwijk. ,,Een korte nek, neiging tot onderkin.’’ De meeste apneupatiënten hebben net als hij een stevige lichaamsomvang. Veel zacht weefsel in de keel en een dikke tong vergroten de kans dat de luchtwegen worden afgesloten.
Het masker, dat met een slang aan een apparaat vastzit dat de druk opbouwt die als een soort luchtspalk voor de luchtwegen dient, is verreweg de meest toegepaste therapie voor deze aandoening. Maar er zijn mensen die er absoluut niet tegen kunnen om met zo’n masker te slapen. Voor hen zijn er drastische methoden: verwijdering van een gedeelte van de huig, laseren van het weefsel in de keel, waardoor de oppervlakte stugger wordt, het verbouwen van de onderkaak.
,,Maar dat blijkt in de praktijk toch allemaal niet zo goed te werken’’, zegt Overwijk. Misschien helpt een nieuwe methode beter: dat is een beugel die ’s nachts in de mond kan worden gedragen om de onderkaak wat naar voren te duwen.

Artsen niet genoeg geïnformeerd over slaapapneu

Zoals hijzelf vijf jaar lang heeft rondgelopen zonder zich bewust te zijn van de oorzaak van zijn ellende, zo lopen er talloze Nederlanders rond zonder te weten wat hen mankeert. Artsen buiten de gespecialiseerde medische slaapcentra zijn vaak nog onvoldoende op de hoogte van de ziekte om de juiste diagnose te stellen.

Door: Chiel Evers

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht