Zorg

Penopauze: opvliegers bij mannen. Heb ik testosteron tekort?

Opvliegers, minder spieren, botontkalking en weinig zin in seks spelen niet alleen vrouwen in de overgang parten. Oudere mannen kampen evenzeer met dergelijke perikelen. 

penopauze, menopauze, zweet, andropauze, hitte, opvliegers

Bron: Flickr/ Jeffrey Montes

Mannen met opvliegers

Parelende zweetdruppeltjes verschijnen plots op het hoofd van de kantoorwerker, een vijftigplusser. Toch bestaat de enige fysieke inspanning die hij zojuist heeft geleverd uit enige muisklikken.”Heb jij last van opvliegers”, grapt de collega.

“Oudere mannen kunnen inderdaad last hebben van opvliegers, alhoewel dat nogal zeldzaam is. We hebben er geen goede verklaring voor, maar ik zou niet meteen zeggen dat het een hormoonkwestie is”, meent hoogleraar Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, internist en endocrinoloog aan het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Testosteron vermindering in de penopauze

”Het zou ook een of ander ziektebeeld kunnen zijn. Vindt de arts geen andere oorzaak dan verlaagd testosteron, dan kan hij een behandeling met dit hormoon proberen, al hebben we er weinig ervaring mee.”

Het lijf van de man produceert vanaf de veertig jaar zeer geleidelijk steeds minder testosteron, het mannenhormoon dat spiermassa, spierkracht en botten intact houdt, de spermaproductie regelt en ook nog eens verantwoordelijk is voor seksfuncties. Die afname kan bij oudere mannen tot een heus tekort aan testosteron en daarmee tot klachten leiden. Zoals moeheid, prikkelbaarheid, depressiviteit, geheugenstoornissen, stemmingsveranderingen, lusteloosheid, minder spiermassa en spierkracht, minder zin in seks en afname van de potentie.

Andropauze

Volgens de Mayo Clinics, een gezaghebbende gezondheidsinstelling in de VS, heeft één op de vijf mannen boven de zestig te weinig testosteron, een tekorttoestand die wel eens wordt omschreven als de ’andropauze’, de mannelijke menopauze. Deze termen wekken echter ten onrechte de indruk alsof het hormoontekort zich aandient als de menopauze en daarmee ook vergelijkbaar is, vindt Arie Nieuwenhuijzen Kruseman.

Heb ik testosteron tekort?

Beantwoord de negen vragen en ontdek of u misschien een gebrek aan het mannenhormoon heeft.1. Heeft u minder zin in seks?
2. Heeft u recent een verslechtering van uw sportieve mogelijkheden opgemerkt?
3. Heeft u minder energie?
4. Heeft u verminderde kracht of uithoudingsvermogen?
5. Bent u kleiner geworden?
6. Bent u ongelukkig of nors?
7. Zijn uw erecties minder hard?
8. Valt u in slaap na het avondeten?
9. Heeft u recent een verslechtering van uw werkprestaties opgemerkt?
Heeft u ’ja’ geantwoord op vragen 1 en 2, of heeft u driemaal ’ja’ geantwoord op de vragen in de hele lijst, dan bestaat de kans dat u een tekort heeft aan testosteron.


Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht