Zorg

Lekker eten komt uit de moestuin – Column Marielle de Vries

Een goede vriendin uit het midden van het land stuurde mij vorige week een boekje van haar 3-jarige dochter op. Zo een met harde bladzijden en met als titel lekkers.

De meeste van mijn vrienden hebben kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar en ze hebben allemaal een ding met elkaar gemeen. Dat wat in het boekje betiteld wordt als lekkers, is niet iets wat je snel bij hun in de kasten zult vinden als tussendoortje: broodjes hamburger, patat, chips, donuts, frisdrank en ijs.

Olijven

olijfjes
De kinderen van mijn vrienden genieten van groente en fruit. Olijven verdwijnen als sneeuw voor de zon als je ze ze voorzet en fruit staat elke dag op het menu en wordt smaakvol opgegeten.

Dat overgewicht bij kinderen steeds vaker voorkomt, verbaast me helemaal niks.  De grote hamburgergiganten prijzen hun ‘lekkers’ aan op televisie. In supermarkten ligt het kleurige snoep vol suikers op ooghoogte, daar waar kleine grijpgrage kinderhandjes er makkelijk bij kunnen. En sta dan maar als ouder stevig in je schoenen. Dat is best lastig.

Moestuin

spruitjes
Ik heb respect voor mijn vrienden. Bijna allemaal hebben ze een moestuin, waarbij ze hun kinderen leren dat daar gezond eten groeit. Ze krijgen van huis uit mee dat gezond eten lekker is. Ik kijk er dan ook niet meer van op dat wanneer er gevraagd wordt wat ze wil eten, ik vanuit de mond van een driejarige hoor: ‘Spruitjes’.

Het gevecht tegen obesitas begint bij de basis. Leer kinderen over lekker eten en waar het vandaan komt: uit de moestuin!

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht