Zorg

Pesten, hoe gaat het ‘meisje van de Plus’ ermee om?

Als ’meisje van de Plus’ komt Esmée van Kampen via de televisie dagelijks miljoenen huishoudens binnen. De bijbaan van de musicalactrice, die nu schittert in Sister Act, zorgt niet alleen voor een leuk zakcentje, maar brengt ook minder leuke kanten met zich mee, zoals stalking en opmerkingen op straat. “Laatst riep iemand: ’Jij bent toch die dikke van de Plus?’ Ik dacht: oh, vandaag wil ik dood.”

esmee van kampen, plus

Esmée van Kampen. Bron: DVHN/ Bart Mos


Social media trekken pesters

Musicalactrice Esmée van Kampen (25) mag dan het altijd opgewekte meisje uit de Plus-reclames zijn, bekendheid brengt ook minder leuke kanten met zich mee, weet ze inmiddels. Anderhalf jaar geleden verstuurde Van Kampen een onschuldige tweet dat ze op een terras zat met vrienden. Ineens stonden een jongen en een meisje voor haar neus om haar uit te schelden. “Ze zeiden dat ik lelijk was en terug moest kruipen in m’n moeder. Ze waren speciaal hiervoor van Eindhoven naar Amsterdam gekomen. Dat kun je je toch niet voorstellen?”

Eerder hadden haar stalkers al een naaktfoto, een still uit de film Loft, via Twitter rondgestuurd naar al haar vrienden en kennissen. Schouderophalend: “Ik heb niks tegen die stalking gedaan. Wat moet ik dan? Ik moet niet alleen aan mezelf denken, maar ook aan mijn zusje. Die lijkt precies op mij. En aan de Plus, want ik ben een van hun vier gezichten. Als ik terug ga schelden en geweld ga gebruiken, dan is het einde zoek. Naar de politie? Ja, dat had ik misschien moeten doen.”

Eén les heeft ze er wel uit getrokken: met sociale media doet ze niks meer. Op internet zoeken om vervolgens te lezen hoe mensen een hoop stront over haar uitstorten, laat ze ook achterwege. “Eigenlijk is het iets ijdels. Je zoekt erkenning, de bevestiging dat je iets goed doet. Nu heb ik zoiets: al dat sociale op Facebook en Twitter heb ik niet nodig. Ik heb een leven van mezelf, daar ben ik gelukkig mee.”

Ik hou van mijn gewicht

Haar postuur, waar ze geregeld opmerkingen over krijgt, omarmt ze. “Ik vind het zelf niet vervelend om voller te zijn, en ja, natuurlijk is het gezonder om af te vallen. Maar het zijn andere mensen die er een probleem van maken. Mijn gewicht heeft altijd geschommeld. Ik merk gewoon dat ik me fijner voel als ik wat voller ben, wat dikker. En het heeft mijn carrière absoluut geholpen. De rollen waarin je kunt opvallen, daar zoeken ze vaak een volslank meisje voor.”

Fit op het toneel

Zo ging het ook bij Sister Act, de musical waar ze nu met verve de rol van de uitbundige non Maria Patricia speelt. Sterker nog, om haar rondingen beter uit te laten komen, krijgt ze onder haar habijt zelfs een dikmaakpak aan. “Mijn kilo’s vliegen er altijd af als ik in het theater sta. Ze moeten mijn jurken soms één tot twee keer in de week innemen,” legt Esmée uit, die overigens 20 kilo afviel om fitter te zijn voordat ze het theater inging.

“Op de planken staan is heel intensief, dat snappen mensen niet altijd. Ik ben een stuiterballetje. In de show zelf, maar ook achter de schermen dender ik door om het gezellig te maken. Simone Kleinsma, in Sister Act de moeder-overste, zei dat ik best tijd had om even rustig te gaan zitten voordat ik weer op moest. Ze had gelijk, want die rust kon ik goed gebruiken. Aan het eind van de avond was ik altijd helemaal kapot. Ik moest eerst 20 minuten uitpuffen voordat ik me kon omkleden. Nu niet meer.”

Mijn achtergrond hielp bij sister act

Ze droomt van een carrière in het theater. “En ik wil over een paar jaar een gezin,” vertelt Esmée. Zonder Guillermo, haar collega ’Edgar’ uit de Plus-commercial, met wie ze sinds 2009 een relatie had. Afgelopen zomer zijn ze uit elkaar gegaan. “Het was gewoon op tussen ons. We spreken elkaar nog, we zien elkaar nog en we werken natuurlijk samen. We zijn alleen geen lovers meer.”

Esmée woont nu in Scheveningen, vlakbij het Circustheater waar ze met Sister Act staat. Maar ze groeide op in Capelle aan den IJssel, waar veel christenen wonen. Ze maakt voor haar rol in de musical gebruik van haar achtergrond. Esmées moeder is gelovig en stak haar vader ermee aan. “Hij deed belijdenis toen ik een jaar of 6 was. We gingen daarna elke zondag naar de kerk”, vertelt de musicalactrice. “Nu doe ik dat niet meer, behalve met kerst of op een moment dat mijn moeder en mijn oma het fijn vinden. Gezellig met het gezin. Dan gaan we expres vals zingen, vinden we énig. Verder heb ik niets meer met het geloof.”

Pesters met pollepel achterna

Van haar moeder kreeg Esmée een belangrijke levenswijsheid mee: durf voor jezelf op te komen. “Mijn broertje werd vroeger heel erg gepest. Hij had een spleetje tussen zijn tanden en flapoortjes. Mijn moeder had me ooit gezegd dat als ik werd gepest, ik er met een pollepel achteraan moest gaan. Dus ik heb een keer serieus een pollepel gepakt toen ze mijn broertje achterna hadden gezeten. Ben ik bovenop die jongen gaan zitten, heb zijn bril afgepakt en gezegd dat als hij mijn broertje nog een keer zou pesten, de pollepel tegen zijn bril aan zou gaan. Het grappige is dat die jongen en mijn broertje vrienden zijn geworden.”

Pesten moet je van je af laten glijden

Die instelling helpt haar nog steeds. “De ene dag vind ik mezelf lelijk en dik, de andere dag voel ik me sexy en mooi. Als ik niet goed in mijn vel zit, dan is het naar als mensen iets zeggen. Laatst riep er weer iemand bij een parkeerautomaat naar me: ’Hé, jij ben toch die dikke van de Plus?’ Ik dacht: oh, vandaag wil ik dood.”

“Natuurlijk doet het je wat als ze je persoonlijk aanvallen. Ze kennen me niet. Ik laat het van me af glijden. Weet je, het zegt ook wat over hen. Soms krijg ik ook leuke reacties en met die mensen ga ik in gesprek. Maar als ze roepen dat ik moet afvallen of dat ik moet vakkenvullen … Ach, laat maar lekker lullen.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht