Zorg

RSI. Repetitive Strain Injury. Tips om RSI te voorkomen

Kom je ‘s avonds na een dag op kantoor thuis met pijn in de rug, vermoeide ogen en een pols die opspeelt? Dan heb je wellicht last van RSI, doordat je op een slechte manier voor je beeldscherm zit.  In de juiste houding zitten en op de goede manier de muis en het toetsenbord gebruiken kan al een deel van de klachten wegnemen. 
werkhouding, rsi, toetsenbord, muis
In Nederland kampen maar liefst 3,2 miljoen werkenden met rsi-klachten, blijkt uit onderzoek van TNO Arbeid.
Dat is grofweg 40 procent van de beroepsbevolking! Dat kan nooit zo veel zijn toch? “Met deze vraag heb je meteen het meest voorkomende misverstand over rsi te pakken”, meldt Willem Hollander, voorzitter van de RSI vereniging. “Het komt niet alleen voor bij mensen die veel met computers werken, maar ook bij schoonmakers, lassers, musici, inpakkers, slagers, koks, kappers, loodgieters, metselaars, tandartsen, timmerlieden…” Kortom, in bijna elke beroepsgroep.
Dat is goed te verklaren, want rsi is, anders dan de meesten denken, niet hetzelfde als een ‘muisarm’.
Dat velen rsi dan toch associëren met computer en muis komt doordat het als beroepsziekte nationale bekendheid kreeg door de opkomst van het beeldschermwerk. Veel ‘muizen’ achter de computer, vaak in een verkeerde houding en op een ergonomisch slecht ingerichte werkplek, leidde er toe dat het aantal rsi-klachten in de jaren negentig spectaculair steeg.

Tips tegen RSI

 • Zorg voor een ontspannen werkhouding.
 • Werk niet langer dan 5 uur per dag met de computer.
 • Doe rek-en strekoefeningen. Dit brengt de doorbloeding weer op gang.
 • Probeer verschillende muizen en kijk welke voor jou het beste werkt.
 • Een tablet met pen kan een goed alternatief voor de muis zijn.

Hoe zit je het beste achter je bureau?

 • Je beeldscherm moet minimaal 19 inch zijn. (48 cm diameter) Bij voorkeur een mat scherm met anti-reflectie en een hoog schermresolutie.
  Wissel beeldschermwerk af met andere taken. Dit is zelfs wettelijk verplicht: na 2 uur computerwerk dien je te pauzeren of andere werkzaamheden te verrichten
 • Zorg dat je romp en benen in een hoek van 90 graden zijn. Ga met je rug tegen de leuning van je stoel zitten, zodat je rugspieren ontspannen.
 • Stel de armsteunen zo af dat je ellebogen er op rusten terwijl je schouders ontspannen hangen.
 • Zet je voeten op de grond of op een voetenbankje. Vermijd de voeten te kruisen of onder de stoel te stoppen. Dit zorgt voor buiging van de rug en trekt buigspieren van je heupen samen

 

Veel informatie is te vinden op de site van RSI Nederland.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht