Well-being

Stromende emoties

Veel mensen zijn bang voor ziekten, voor pijn, voor lijden, waardoor ze door de angst zich juist gaan richten op de ziekten waarvoor ze bang zijn. Heden ten dage is er veel bekend over ziekten en over het verloop van ziekten. Deze informatie wordt allemaal gedeeld en soms door mensen innerlijk alvast beleefd.

Joke Land

Joke Land

Wanneer mensen bang zijn voor pijn en voor lijden, doet zich het interessante fenomeen voor dat we alvast beginnen te lijden. Onze focus komt – door verhalen of doordat we iemand kennen die deze ziekte heeft – op het lijden te liggen. Doordat we ons daarop gaan richten, gaan we ook ons identificeren met de persoon.

Ons onbewuste neemt de boodschappen van het leven persoonlijk op. We gaan ons afvragen: Hoe zou het zijn als ik het zelf had? Sommigen van ons gaan zich daartegen verzetten en gaan oordelen over de mensen die deze ziekte wel hebben. Dan komen er uitspraken zoals: Als ik dat had, bleef ik gewoon doorwerken, of: Als ik dat had, zou ik niet zo bij de pakken gaan neerzitten.

We hebben geen enkel besef en bewustzijn van hoe het is om ziekten te dragen of te doorstaan als we die ziekte zelf niet hebben. Ons onbewuste is er echter wel bang voor en haalt een emotie tevoorschijn die ons beschermt tegen het lijden dat we zien.

Sommigen van ons gaan meelijden. Het is dan alsof wij de ziekte ook hebben en worden daar angstig van. Wij lijden mee en identificeren ons zodanig met de patiënt dat wij medepatiënt worden. We krijgen allerlei kwaaltjes en voelen ons ook steeds zieker worden.

Dit fenomeen noemen we: vooraf lijden. Door het lijden alvast te beleven, kunnen we ergens vooronderstellen dat als we het al gedaan hebben, het lijden als het echt zal komen, minder pijn zal doen. We proberen in het voren te lijden. Zo probeert het onbewuste ons te kalmeren, door het als het ware al te doen.

Geen enkele van deze zaken is effectief. Het afzetten en het meelijden helpen beide niet. Natuurlijk weten we dat wel, in ons bewuste; ons onbewuste zoekt echter een weg. Dit doet het omdat het soms onverteerbaar is om iemand, een naaste van ons, zo te zien lijden.

Het enige wat helpt is uitspreken wat het met u doet. Zoveel mogelijk delen met anderen om u heen, hoe bang u soms bent, hoe verdrietig u ervan wordt en hoe boos u soms bent. Emoties die geleefd worden en beleefd worden kunnen ook weer verdwijnen. Zij hoeven niet opgepot te blijven en uw onbewuste hoeft geen trucjes uit te halen om u toch te laten voelen.

Bent u er ziek van? Vraag u af welke emotie u vasthoudt en nog niet hebt gedeeld. Werkelijk, u knapt ervan op!

 

Drs. Psychologe Joke Land

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht