Zorg

Shopverslaving, shopverslaafde een jaar lang op rantsoen

Ondanks de crisis blijven veel mensen er  last van hebben, shopverslaving. Een stel ex-shopverslaafde leverde een inspirerende prestatie.

shopverslaving, shopverslaving, shoppen, winkelen, stad

Bron: Flickr/ Zürich Tourismus

Kopen, kopen en nog eens kopen. Dat is wat shopverslaafden het liefste doen. Terwijl de kledingkast thuis al helemaal uitpuilt.
Laura de Jong, studente aan de modeacademie, wilde er iets aan doen. Ze besloot op 11 november 2010 (duurzaamheidsdag) om een jaar lang geen kleding te kopen en vond 29 medestanders in binnen- en buitenland die hetzelfde gingen proberen. Free Fashion Challenge noemde ze haar initiatief, letterlijk: bevrijd van kleding. Het initiatief groeide flink en in 2012 waren er 350 shopverslaafden die hetzelfde gingen proberen.

“Ik kwam op het idee toen ik stage liep in Stockholm, waar mensen veel stijlgevoel hebben en daardoor kleding kopen die bij hen past. Ik ben afgestudeerd op mode en duurzaamheid en bedacht de Free Fashion Challenge als afstudeerproject. Het is geen anti-modestatement maar ik wil mensen inspireren om creatiever met de inhoud van hun kledingkast om te gaan. We zijn zo gewend om voor bijvoorbeeld een feestje iets nieuws te kopen in plaats van iets uit onze kledingkast te kiezen die al vol hangt met leuke jurkjes.”

“Dure kleding redde mij”

Het is voor veel vrouwen een vorm van verslaving, zegt De Jong. “Dan ben je in Barcelona en als je dan niet mag shoppen vraag je jezelf af: wat moet ik dan wel gaan doen? Het kopen van kleding bepaalt een heel groot gedeelte van je gedachtepatroon.”

Wat het ook niet makkelijker maakt is dat de collecties in de winkels elkaar steeds sneller opvolgen.

Het zijn volgens De Jong vooral jonge vrouwen tussen de vijftien en dertig jaar die veel kleding kopen voor zo min mogelijk geld. “Maar juist de dingen die mij ‘gered’ hebben dat jaar waren de duurdere kleren. Die trok ik aan naar een sollicitatie of een feestje.”

Makkelijk was het niet om een jaar lang niks te kopen. “Vooral met bijzondere gelegenheden als feestjes of een sollicitatie voelde ik me onzeker en vroeg ik me af of mijn eigen kleding wel goed genoeg was. Maar ik kreeg juist heel veel complimenten.”

Zondigen door shoppen

Twaalf van de dertig deelnemers konden de verleiding niet aan en vielen halverwege af omdat ze hadden gezondigd. “Ze schaamden zich heel erg en durfden het me haast niet te vertellen.” verteld De Jong.

Annemiek van den Heuvel (21), student modeacademie, hield het wel vol. Ze kocht in 2011 een jaar lang geen kleding “Ik denk wel dat ik verslaafd was, ja. Ik kocht zeker drie dingen per maand, terwijl ik student ben. Ik kocht ook nooit heel dure dingen, maar gewoon heel veel kleren. Het was voor mij een leuke uitdaging om te zien of ik het kon, een jaar lang niks kopen. Ik ben namelijk heel snel geprikkeld om nieuwe dingen te kopen, hoewel ik die niet nodig heb. Als ik in de stad liep en wat leuks zag dacht ik meteen: dat móet ik hebben.”

Niets kopen geeft rust

“Nu achteraf, kan ik zeggen dat ik er veel van geleerd heb. Ik ben er echt achter gekomen hoe ik, en anderen met mij, met kleding omga. Namelijk zo veel mogelijk consumeren. Maar nu ik niks mócht kopen, gaf me dat een bepaalde rust. Als ik voorheen iets leuks zag, dacht ik meteen: dat wil ik ook hebben. Nu denk ik: dat zou ik wel willen hebben maar als ik het niet heb is het ook goed. Ik denk er nu meer over na voor ik iets koop. Ik vind het nu ook echt weer spannend om iets te kopen.”

“Wat ik gemist heb dat jaar waren panty’s en leggings. Ik draag bijna geen broeken en na dat jaar had ik geen legging meer waar geen gat in zat. Toen op 11 november de uitdaging erop zat, ben ik niet meteen naar de winkel gerend, daar heb ik een paar dagen mee gewacht. Toen heb ik een paar schoenen en twee leggings gekocht. Iets wat ik echt nodig had. En ik was er wel blijer mee dan vroeger.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht