Zorg

Schimmelnagel. Wat kun je tegen schimmelnagel doen?

Door overmatige hygiëne is de westerse mens kwetsbaarder geworden tegen schimmels. Zo krijgen zwemmerseczeem en schimmelnagels de kans. Wat is het, en hoe kom je er (blijvend) vanaf?

schimmelnagel, voetschimmel, voeten, blote voeten, tenen

Bron: Flickr/ Julien Lehuen

“Kijk in de zomer eens om je heen op het strand. Hoeveel mensen zitten er niet met hun tenen in het zand? Echt niet alleen omdat het zo lekker koel aanvoelt. Meestal willen ze hun lelijke schimmelnagels verstoppen.”
Pedicure Gea van Gelder komt in haar praktijk in Leeuwarden veel schaamte tegen. “Zelfs voor ons. Jammer dat mensen pas bij ons komen als ze er echt niet meer onderuit kunnen, omdat ze zoveel last van hun nagels hebben.”

Van Gelder volgde de opleiding schimmelnageldiagnostiek en behandelt soms complete gezinnen.

Je beschermlaag tegen schimmel eraf schrobben

“Als het probleem de kop op steekt, krijgen vaak alle gezinsleden er mee te maken. Neem alleen al de badmat, één grote bron van schimmels. De oorzaak is onder meer te vinden in het feit dat we ons te goed wassen. En dan ook nog met alkalische zeep, die de beschermlaag van de huid aantast zodat schimmels en bacteriën makkelijker kunnen binnendringen. Vooral in de voeten, die het eerste contact met de vloer vormen.”

Wat moet je doen tegen zwemmerseczeem?

In de eigen badkamer maar ook in de kleedkamer en douche van zwembad, sportclub of sauna liggen die schimmels permanent op de loer. Wie er gevoelig voor is, heeft zomaar zwemmerseczeem te pakken. De jeuk en kloofjes tussen de tenen zijn vrij simpel te verhelpen door een half uurtje per dag een watje met natuurazijn tussen de tenen te stoppen.

Schimmel gaat op de loop voor zuur, dus na een week is het probleem meestal opgelost, zegt Van Gelder.

Wat is een schimmelnagel/ kalknagel?

Bij veel mensen slaat de schimmel over naar de teennagels. De nagels gaan streepjes vertonen, worden brokkelig geelwit of bruin. Ze groeien niet meer normaal in de lengte, maar verdikken zich. Hierdoor is de naam ’kalknagels’ ontstaan, terwijl ze niets met verkalking van doen hebben. Gevaarlijk zijn schimmelnagels niet. Alleen in uitzonderlijke gevallen bij patiënten met verlaagde weerstand kunnen bacteriën binnendringen.

De pedicure begint met het frezen en schoonmaken van de nagels en ze start een behandeling met lotions of crèmes. Drie maanden lang dient men deze middelen thuis te gebruiken. Daarnaast wordt eens per zes weken een controlebezoek gepland.

“De huisarts kan in uiterste gevallen pillen voorschrijven die nogal wat bijwerkingen kunnen hebben. Een goede controle van de leverwaarden is daarbij wenselijk, maar dat gebeurt niet altijd.”

Nagellak op schimmelnagel

Vooral vrouwen vinden hun schimmelnagels lelijk. “Een kleurige nagellak erover lijkt de oplossing, maar is het niet. Daarmee sluit je de nagel voor alle zuurstof af. Je kunt het probleem op die manier tijdelijk verdoezelen, maar er komt een moment dat de nagels te dik worden om zelf te knippen en dat ze zeer doen.”
Met een zonvakantie in zicht waarbij de blote voeten in open sandaaltjes er netjes uit moeten zien, bestaat er een noodoplossing: gelnagels. Een gelnagel wordt over de zwaar beschadigde nagel heen gelegd en kan gelakt worden. De pedicure heeft inmiddels ook al mannen hiermee geholpen.

“Maar”, benadrukt ze, “dit is echt een tijdelijke oplossing. Zo’n gelnagel sluit de eigen nagel ook veel te veel af.”

Herhaling voetschimmel voorkomen

Eenmaal gevoelig voor de voetschimmels, blijft het risico op herhaling. Ook al omdat sokken eigenlijk heet – op 80 graden – gewassen moeten worden om alle schimmels te doden. Voor schoenen bestaat een speciale spray die met regelmaat moet worden gebruikt.

“Dat wordt nog wel eens vergeten, waardoor je er soms nooit helemaal van af komt. Volgens schattingen heeft zeker de helft van alle Nederlanders last van deze schimmels. Bij tachtigplussers is deze groep nog groter. En dat is meteen het goede nieuws: je kunt er gewoon oud mee worden.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht