Zorg

Een orgaan doneren aan een onbekende. Altruïstisch donor

Jaarlijks geven honderden Nederlanders een nier aan een onbekende. “Het leek me echt iets voor mij” , zegt Timo Jansen (43) uit Zeist. Timo was donor voor een wildvreemde.
nier donor, donor, ziekenhuis, bloed, operatie

Bron: Flickr/ Makelessnoice

Slechts een flinterdun lijntje op zijn buik herinnert er nog aan. Maar er gaan weken voorbij zonder dat hij eraan denkt dat hij ’zo maar’ een nier heeft weggegeven aan een vreemde. “Dat ik er nu toch over wil vertellen, is omdat ik hoop dat ik andere mensen erdoor aan het denken zet.”
Het is hélemaal niet zo dat hij vindt dat iedereen nu maar altruïstisch donor – zo wordt zijn ’categorie’ omschreven – moet worden. “Dat is een keuze die iedereen voor zichzelf moet maken.” Maar het zou hem wel dolgelukkig maken als er lezers naar aanleiding van zijn verhaal besluiten een donorcodicil in te vullen. “Voor mij is het enorm logisch om er één te hebben. Het is toch ongelooflijk dat er nog steeds mensen doodgaan, omdat ze te lang op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan?”

“Ik wilde iets doen waarop ik aan het einde van mijn leven trots kan zijn”

Timo Jansen begon erover te denken zijn linker nier weg te geven na het zien van een documentaire over Bart de Graaff en zijn eerste niertransplantatie. “Ik vond het indrukwekkend. Later las ik over iemand die spontaan een nier weggaf en dacht ik: ‘Goh, dat zou iets voor mij zijn’.”
Eind 2008 ging hij er serieus over nadenken. De computerdeskundige wilde iets doen waarop hij aan het einde van zijn leven trots kan zijn. “Vrijwilligerswerk lijkt me niets… Ik was net veertig, had een goede conditie, geen kinderen en geen relatie. Ik heb nooit nierpatiënten in mijn omgeving gehad. Maar bedacht opeens: ‘Waarom wachten, waarom niet nu?’.”

Familie en vrienden reageerde enthousiast over mijn donatie

Hij bezocht het AMC om te laten bekijken of hij geschikt was als donor. “Nog altijd met het idee om te kijken of het echt iets voor mij was.” Soepel rolde hij door alle testen heen. Zo groeide hij toe naar zijn besluit een nier af te staan. Pas vlak voordat hij onder het mes ging, vertelde hij zijn familie wat hij van plan was. “Omdat ik niet wilde dat ze zich zorgen maakten. Maar iedereen, ook mijn vrienden, reageerde eigenlijk heel enthousiast.”

Donor en ontvanger worden bewust uit elkaar gehouden

Jansen weet dat zijn nier naar een vrouw is gegaan die eigenlijk een familielid als donor had, maar diens nier paste niet bij haar. “Diegene heeft zijn nier weggegeven aan iemand anders op de wachtlijst. Alle vier zijn we dezelfde dag geopereerd in het AMC, maar we weten verder niets van elkaar. Je wordt bewust uit elkaar gehouden en ook na afloop krijg je niets te horen.”
Zijn staalblauwe ogen staren even recht vooruit. “Ik ben ergens wel nieuwsgierig, maar vind het goed dat het doneren anoniem gebeurt. Want stel je voor dat mijn nier wordt afgestoten of dat ik de ontvanger niet zou mogen. Wat heb je aan zulke kennis?”

Revalidatie na nier afstaan

Voor hem was het wel een vreemde gewaarwording dat hij gezond de operatiezaal inging en er hondsberoerd uitkwam. ,,Maar de pijn was zo weg. Na zeven weken was ik weer halve dagen aan het werk. Na driekwart jaar was ik de oude.’’
Hij heeft geen seconde spijt gehad. “Het kostte mij wat maanden ongemak, maar ik ben weer gezond. Dat valt toch in het niet bij jarenlang dialyseren en totaal geen energie hebben? Dat is toch geen leven? Wat ik deed, was maar een kleine moeite.”
In 2011 ondergingen in Nederland 860 mensen een niertransplantatie. Daarbij werd bij 440 operaties gebruik gemaakt van een levende donor.

Dit verhaal is eerder geplaatst in de Leeuwarder Courant

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht