Zorg

Roep om verruiming euthanasieregels

Er zijn nog honderden andere mensen die net als Albert Heringa hielpen bij het vervullen van een stervenswens. Albert Heringa, de man uit Bennekom die in 2008 zijn 99-jarige moeder Maria hielp bij zelfdoding, gaat in hoger beroep.

Euthanasie
De rechtbank in Zutphen legde hem dinsdag geen straf op, maar verklaarde hem wel schuldig. Volgens de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), die deze zaak een proefproces noemt, kwamen via een speciale meldlijn 270 anonieme telefoontjes binnen van mensen die eveneens hun naaste hebben geholpen met een stervenswens. Heringa: ,,Ik hoop dat er meer mensen voor uit durven komen.”

Wetswijziging

Heringa wil een wetswijziging bereiken. Met de NVVE vindt hij dat ook een ander dan een arts moet kunnen helpen bij zelfdoding. ,,Het moet wel een zorgvuldige zaak blijven. Als iemand aangeeft geen zin meer te hebben in het leven, kun je niet over één nacht ijs gaan.”
Hij ziet zich deels gesteund door de VVD. Die wil dat een onderzoekscommissie gaat bekijken welke mogelijkheden er zijn voor mensen met een stervenswens die buiten de Euthanasiewet valt. Kamerlid Ockje Tellegen: ,,De zaak van Albert Heringa staat voor een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. De VVD vindt dat alle ruimte binnen de Euthanasiewet eerst moet worden benut, maar beschouwt het recht op zelfbeschikking als een groot goed.”

Euthanasiewet

De wens van de VVD kan op een kamermeerderheid rekenen door steun van de PvdA. Toch geeft kamerlid Khadija Arib aan dat haar partij in beginsel geen behoefte heeft aan aanpassing van de bestaande Euthanasiewet.

Het CDA ziet niets in een onderzoekscommissie. ,,Het getuigt van erg veel defaitisme om te onderzoeken of het, ondanks de wet, toch mogelijk is mensen te helpen die dood willen’’, zegt kamerlid Mona Keijzer. ,,Terwijl je juist om zo iemand heen moet gaan staan, de eenzaamheid moet wegnemen.”

Stervenswens

Heringa zegt dat hij gemengde gevoelens heeft over het vonnis. Het steekt hem dat de rechter zijn ‘daad van naastenliefde’ als strafbaar bestempelt. ,,Het is wel positief dat ik geen straf krijg, maar dit is een principiële kwestie. Er zijn zoveel mensen die met de stervenswens van hun naasten worstelen. Ik had gehoopt dat de rechtbank een opening zou bieden voor een wetswijziging.”
Alleen artsen mogen helpen bij zelfdoding en dan nog alleen onder strikte voorwaarden; dat is geregeld in de Euthanasiewet. De huisarts van Moek Heringa was dat echter niet van plan toen ze in 2008 aangaf dat ze niet verder wilde leven. Albert Heringa: ,,Het was niet mijn beslissing dat mijn moeder niet meer verder wilde leven. Dat besluit nam ze zelf. Toen bleek dat ze geen hulp kon krijgen, voelde ik me geroepen om in te grijpen.”

Euthanasie op film

De zoon hielp zijn moeder uiteindelijk aan een dodelijke combinatie van slaapmiddelen en medicijnen. Hij legde het vast op video, wat leidde tot een documentaire. Hij publiceerde er ook een boek over. Het Openbaar Ministerie besloot hem na bijna drie jaar te vervolgen. De afgelopen tien jaar zijn er tien soortgelijke zaken voor de rechter geweest, waarvan zes hebben geleid tot veroordelingen.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht