Well-being

Hoe word je 100 jaar oud? ‘Naast positieve kijk en sobere levensstijl heb je mazzel nodig’

Egbertje Leutscher uit Havelte is dinsdag, 22 oktober, 111 jaar oud geworden. Ze is de oudste Nederlander, maar haar leeftijd zal spoedig niet bijzonder meer zijn. Een absoluut record heeft Egbertje echter nog niet. Hennie van Andel uit Hoogeveen stierf in 2005 op 115-jarige leeftijd. Zij is erkend als de oudste Nederlander aller tijden.

oud, egbertje Leutscher, 111 jaar, jarig

Bron: DVHN/ Gerrit Boer

Een op de drie pasgeboren jongetjes heeft kans om 100 jaar of ouder te worden; hetzelfde geldt voor de helft van alle meisjes, verwachten deskundigen. Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp vermoedt dat de mens al is geboren die 135 jaar gaat worden. “Ik vermoed dat we rond 2100 gaan meemaken dat iemand 150 jaar of ouder wordt. Ik heb geen reden om aan te nemen dat de levensverwachting niet blijft toenemen. Net zoals sporters steeds records verbreken.”

Oud worden door minder ziektes

Dat de gemiddelde levensduur in de afgelopen eeuw enorm is gestegen, komt door betere sanitaire voorzieningen, een lagere kindersterfte door vaccinatie en de ontdekking van antibiotica. En er liggen ontwikkelingen in het verschiet die de levensverwachting nog verder kunnen opstuwen, legt Gerald de Haan van verouderingsinstituut Eriba uit.
“Er komt steeds meer differentiatie in de behandeling van kanker. Daardoor is die ziekte minder vaak dodelijk.”

Door gezonde voeding oud

Daarnaast verwacht De Haan dat er nog winst valt te behalen in voeding. Fruitvliegen, muizen en apen leefden in een experiment beduidend langer als ze een zeer karig, uitgebalanceerd dieet kregen.”Waarschijnlijk geldt dat voor mensen ook.”
Van dat karige, uitgebalanceerde dieet is bij veel Nederlanders juist geen sprake.
Velen zijn tegenwoordig te dik en slechts weinigen eten voldoende groente en fruit. Joop de Beer van demografisch instituut NIDI: “De toename van overgewicht lijkt nog weinig effect te hebben op de levensverwachting. Maar we kunnen nog niet zeggen of dat zo blijft.”

Oud wordt je met geluk

De 100-plussers van nu hebben niet al vanaf hun vroegste jeugd kunnen profiteren van goede zorg, medicijnen en gezonde voeding. Hoe hebben de stokoude mensen als mevrouw Leutscher het ’m dan toch geflikt?
Gert Jan Kuiper, sinds 1986 verzamelaar van informatie over 100plussers: “Je moet een positieve kijk op het leven hebben, een sobere levensstijl aanhouden en je hebt een hoop mazzel nodig.”
Hoogleraar Westendorp spreekt liever van een toevallige samenloop van omstandigheden. “Je zou misschien kunnen zeggen dat meer levensdrift en minder gevaar opzoeken ertoe leiden dat je ouder wordt, maar het is toch vooral een kwestie van heel vaak veel geluk hebben.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht