Zorg

Wel of niet palliatieve sedatie? Onenigheid rond het sterfbed

Artsen en verpleegkundigen hebben vaak moeite met het toepassen van palliatieve sedatie, het langzaam laten inslapen van stervende patiënten. Dat stelt het Integraal Kankercentrum Nederland. Familie en arts, verzorgenden en verpleegkundigen raken soms in conflict.

 

palliatieve sedatie, infuus

Bron: DVHN/Corné Sparidaens

“Mevrouw is eigenlijk wel aan haar eind”, zegt de verzorgende van de thuiszorg. De huisarts knikt schijnbaar verstrooid en pakt haar stethoscoop. “Haar man en haar kinderen kunnen er niet meer goed tegen. Ze vinden het zo zielig en zo vervelend”, houdt de verzorgster vol. De huisarts knikt weer en luistert naar de ademhaling van haar patiënt. “Ik hoor u wel, maar ik maak mijn eigen afweging”, zegt ze dan fel. Ze schrijft vervolgens slaapmiddelen voor. “Zodat ze rustiger kan slapen.”

De verzorgster schudt haar hoofd. “Sorry hoor. Dit is echt niet wat de familie wil. Wie is er nou eigenlijk dag en nacht hier aanwezig?” De huisarts wordt rood. “En wie heeft deze mensen al langer dan dertig jaar als patiënt?” En ze loopt met stevige passen weg.

Palliatieve sedatie: langzaam wegglijden in de dood

Van dit soort dingen dus. Sinds enige jaren wordt bij steeds meer zieke mensen in hun laatste levensfase palliatieve sedatie toegepast. Met rustgevende middelen wordt de patiënt in een sluimertoestand gebracht, zodat hij nauwelijks eet en drinkt maar ook geen pijn lijdt, en langzaam wegglijdt in de dood. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland gaat inmiddels 12,5 procent van de stervende mensen op deze manier dood. Het gaat om 17.000 patiënten per jaar.

Problemen bij palliatieve sedatie

De palliatieve sedatie leidt maar al te vaak tot problemen, stelt datzelfde Integraal Kankercentrum. Artsen en andere zorgverleners weten niet altijd wat ze er mee aan moeten. Het is nogal wat, iemand een injectie geven waarna hij niet meer ontwaakt. De verpleegkundigen, artsen en verzorgenden kunnen een speciaal consultatieteam inschakelen voor advies. Er zijn richtlijnen, en 90 procent kent die richtlijn wel, maar toch vraagt maar 10 procent van de zorgverleners zo’n advies van het team.

“Er zijn nogal wat misverstanden en misvattingen over palliatieve sedatie”, stelt huisarts Herman Hoekstra van het Drentse palliatieve consultatieteam. “Sedatie in de stervensfase is bedoeld om het de patiënt comfortabel te maken. Om in de laatste fase geen pijn en ellende meer te voelen. Dat hoeft niet door de patiënt helemaal in slaap te brengen. Het kan oppervlakkig of diep. Het hoeft ook niet met een injectie of dormicumpomp, het kan ook met druppels.”

“Een injectie geven zonder bevoegdheid, dat voelt niet goed”

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen was vorige week een scholingsbijeenkomst voor artsen, thuiszorgers en andere zorgverleners over communicatie bij de palliatieve zorg. Forumtheatergroep PUUR speelde met korte sketches situaties na rond het sterfbed. Realistische voorbeelden, vonden de zestig merendeels vrouwelijke toeschouwers. “Ongelooflijk hoe het soms kan gaan.” Maar ook: “Dit zijn wel de negatieve voorbeelden. Meestal gaat het juist in perfecte harmonie.”

Oké, meestal gaat het goed. Maar wat dan te denken van het volgende voorbeeld, overigens net als het voorbeeld uit het begin van dit artikel dus een nagespeelde werkelijkheid.

Dormicum

Een nacht-verpleegkundige krijgt als instructie van de huisarts: als de patiënt weer zo onrustig wordt vannacht, dien dan maar een injectie Dormicum toe en vervolgens een onderhoudsdosis via de pomp. Ze belt met de huisarts: “Dit voelt niet goed. Zomaar ’s nachts de eerste injectie geven, dat is niet mijn bevoegdheid.” De huisarts weigert vervolgens te komen. “Bel maar met de huisartsenpost.”

De dames van de thuiszorg in de zaal vinden het “heel herkenbaar”. “Ik heb meegemaakt dat een verzorgende zei tegen de patiënt: ’Ik begrijp niet dat u zó wilt lijden. Ik zou palliatieve sedatie doen’.” De zaal sist. Dat kan dus écht niet. Maar mag de verpleegkundige of verzorgende dan helemaal niet met de familie in gesprek gaan? Nee, vindt de een, dat is een zaak van de huisarts en de huisarts alleen. “Maar ik vind het juist goed om zo’n gesprek met de familie te voeren, om ze voor te bereiden op de vraag die van de huisarts komt”, zegt een ander.

Palliatieve sedatie is geen alternatief euthanasie

Een van de problemen is dat palliatieve sedatie soms als alternatief wordt gezien voor euthanasie. Dat laatste is met allerlei regels omgeven in Nederland. Dan geeft palliatieve sedatie minder bureaucratisch gedoe. “Dat mag dus echt niet”, weet huisarts Hoekstra. “Sedatie wordt alleen toegepast in de laatste twee weken voor de dood.” De artsenorganisatie KNMG is er ook duidelijk over. Palliatieve sedatie is alleen bedoeld om het levenseinde draaglijk te maken. Het versnelt de dood niet. Ook zonder rustgevende middelen zou de patiënt vrij snel komen te overlijden.

Maar ja, in praktijk is de arts er niet altijd bij. “We kwamen bij een patiënt waarbij de vrouw dacht dat we een injectie met een hoge dosis zouden geven”, vertelt een verpleegkundige. “De hele familie rekende er op dat hij onder zeil ging. Maar in onze opdracht stond dat we juist een láge dosis Dormicum moesten geven. Wat moesten we?”

Ook dat hoort niet zo, weet huisarts Hoekstra. “De richtlijn is duidelijk. De huisarts moet er bij zijn als de palliatieve sedatie wordt gestart.”

 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht