Zorg

Snelle test voor tuberculose in ontwikkeling. Besmetting TBC sneller opgespoord

Onderzoekers ontwikkelen een test waarmee patiënten met tuberculose (TBC) te identificeren zijn aan de hand van hun genactiviteit. Hiermee kunnen mensen met een actieve besmetting sneller en gerichter worden opgespoord.

TBC

TBC afdeling ziekenhuis Groot Lankum in Franeker. Foto: Archief NDC Mediagroep

De activiteit van je genen kan veranderen als je een ziekte onder de leden hebt. RNA-moleculen, die de genactiviteit representeren, kunnen daarom mogelijk gebruikt worden om een infectie op te sporen. Voor tuberculose is dat nu gelukt  “We kunnen door het meten van een aantal RNA-moleculen nu vaststellen of iemand geïnfecteerd is en actieve tuberculose heeft”, zegt prof. Tom Ottenhoff, hoogleraar Infectieziekten in het LUMC. Hij is mede-auteur van een artikel in PLOS Medicine over het aantonen van tuberculose (TBC).

Biomarkers voor tuberculose

De onderzoekers speurden naar specifieke menselijke genactiviteit in reactie op infectie met de TBC-bacterie. Een aantal RNA-moleculen blijkt met vrij grote zekerheid te wijzen op een actieve vorm van tuberculose. Deze kunnen dus gebruikt worden als biomarker voor TBC. “Bijzonder is dat het RNA-profiel specifiek duidt op een actieve TBC-infectie. Veel mensen hebben een latente besmetting, waarbij de bacterie is ingekapseld, maar daarbij is het gevonden profiel niet te zien. Van alle besmette mensen krijgt maar 5 tot 10 procent een actieve vorm van de ziekte, meestal is dat dan een besmettelijke longtuberculose. Alleen deze groep hoeft behandeld te worden, dus is het mooi dat we deze actieve infecties nu goed van de latente kunnen onderscheiden”, aldus Ottenhoff. Bovendien bleken de gevonden biomarkers betrouwbaar te blijven wanneer iemand geïnfecteerd is met hiv.

Toenemende resistentie

Met name in Afrikaanse landen is tuberculose een groot probleem. En het probleem groeit omdat de bacterie die de ziekte veroorzaakt steeds resistenter wordt tegen antibiotica. De ziekte maakt jaarlijks ongeveer 1,4 miljoen slachtoffers; mensen met hiv lopen extra veel risico.

Mensen die bij de dokter komen met klachten die op tuberculose kunnen wijzen, zoals hoesten, gewichtsverlies en vermoeidheid, zijn lang niet allemaal met TBC besmet. Om de bacterie bij hen aan te tonen wordt nu vaak een kweek gedaan, maar de uitslag laat een aantal weken op zich wachten en is niet altijd informatief.

Ottenhoff: “Soms worden daarom maar meteen antibiotica gegeven, wat bijdraagt aan de toenemende resistentie. Een test op basis van de gevonden biomarkers zou daarom een enorme verbetering betekenen.” Zo’n bij patiënten toepasbare test is momenteel in ontwikkeling.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht