Zorg

Meer doden door Diane-35 pil dan gedacht. Pilgebruiksters overleden aan trombose

 Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35. Dat heeft directeur Agnes Kant van het bijwerkingencentrum Lareb donderdag gemeld.

Diane pil trombose

Diane 35 pil

Eerder dit jaar was nog sprake van 18 doden. Volgens Kant zijn sindsdien nieuwe meldingen binnengedruppeld. Het gaat om pilgebruiksters die in de afgelopen 25 jaar zijn overleden aan de gevolgen van bloedklonters (trombose), bijwerkingen van de pil.

Diane-35 pil

Diane-35 kwam in 1987 op de markt. De pil is nog steeds op de markt en is bedoeld als middel tegen acne en overbeharing. Het werkt ook als anticonceptiemiddel, maar mag niet als zodanig worden voorgeschreven. De

pil kwam begin dit jaar in opspraak toen enkele sterfgevallen in Frankrijk naar buiten kwamen. De vrouwen kregen bloedklonters na het slikken van de pil.

 

Volgens Kant is het mogelijk dat het aantal meldingen verder oploopt. De Lareb-directeur benadrukt dat het niet gaat om nieuwe doden. Televisieprogramma Zembla besteedde donderdagavond aandacht aan het onderwerp.

 

Kant erkent in Zembla dat er niet genoeg wordt gemeld. ,,Wij hadden er misschien meer achteraan kunnen gaan, maar het is ieders verantwoordelijkheid. De arts had kunnen melden, zorgverleners en patiënten. Het bewustzijn dat er kan en ook moet worden gemeld is helaas nog onvoldoende.” Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap wil dat artsen vaker klachten doorgeven.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht