Zorg

IVF-behandeling kan makkelijker

Zeven dagelijkse infecties voor een IVF-behandeling is niet meer nodig: Vrouwen die op natuurlijke wijze geen kinderen kunnen krijgen, kunnen worden behandeld met een nieuw vruchtbaarheidshormoon. Het hormoon, corifollitropine alfa, is veel minder belastend en dus patiëntvriendelijker.

IVF-behandeling

Injecties

Door de langere werkingsduur van het nieuwe vruchtbaarheidshormoon hoeven vrouwen veel minder vaak te worden geïnjecteerd. In plaats van zeven dagelijkse injecties die nu in de eerste week van een ivf-behandeling moeten worden toegediend, is slechts één injectie nodig. Ook in de vervolgbehandeling zijn slechts tien injecties nodig in plaats van de gebruikelijke 35.

IVF-Behandeling?

Vruchtbaarheidsbehandelingen bestaan uit een combinatie van meerdere hormoonpreparaten. Het nieuwe middel kan worden toegepast bij vrouwen die een ivf-behandeling krijgen. Het middel zorgt ervoor dat er meerdere eicellen groeien in de eierstokken. Bij ivf (in-vitrofertilisatie) worden eicellen geoogst en bevrucht met zaadcellen in een laboratorium. Daarna worden een of twee embryo’s teruggeplaatst in de baarmoeder.

IVF-behandeling belastend

Volgens hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht zijn de ivf-behandelingen vaak heel belastend. „Als mensen geen kinderen kunnen krijgen, voelt dat net alsof ze een ernstige ziekte hebben gekregen. Als daar bovenop de belasting van de behandeling ook nog hoog is, haken mensen eerder af en als je eenmaal afhaakt, krijg je geen tweede kans,terwijl sommige paren wel drie of vier keer moeten worden behandeld.’’

Prik in bil bij IVF-behandeling

Vroeger moesten vrouwen meteen stevige naald in de bil worden geïnjecteerd wat nogal pijnlijk was, daarna werden de injectienaalden kleiner en mocht er in de buik worden gespoten, wat minder pijnlijk is. Nu hoeft er dus ook minder te worden geïnjecteerd. ,,Dit medicijn past dus goed in de trend die ervoor zorgt dat de behandeling als minder belastend wordt ervaren, waardoor patiënten minder snel afhaken’’, aldus Fauser.

Vruchtbaarheidsproblemen

Een op de zes ouderparen in Nederland krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Nederlandse vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. Een op de 40 baby’s wordt geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling. Jaarlijks worden 16.000 ivf-behandelingen uitgevoerd.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht