Zorg

Onrust over bijwerkingen anticonceptiepil. Vrouwen stoppen massaal

Het aantal vrouwen dat de anticonceptiepil Diane-35 slikt, is dit jaar drastisch afgenomen. Vorig jaar waren dat er 145.000, nu nog 100.000. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). De vrouwen die stopten, zijn massaal overgestapt op een tweedegeneratiepil met een kleiner risico op trombose.

trombose, pil
Het bijwerkingencentrum Lareb meldde in tv-programma Zembla dat de afgelopen 25 jaar mogelijk 27 vrouwen zijn gestorven aan bijwerkingen van Diane-35, waaronder longembolie en trombose. Het middel wordt geslikt als anticonceptie, maar is bedoeld tegen beharing en acne.

Meer vrouwen overleden

Eerder dit jaar werd nog aangenomen dat er de afgelopen jaren 18 vrouwen zijn overleden. De meerderheid van de slachtoffers was bij overlijden jonger dan 30 jaar.
Sinds het nieuws over de slachtoffers naar buiten is gekomen, stromen de klachten over bijwerkingen binnen bij Lareb, de bewaker van de geneesmiddelenveiligheid. Naar schatting zijn er tegen 700 nieuwe meldingen gedaan.
Die blijken grotendeels afkomstig te zijn van patiënten en nabestaanden. Dat is opmerkelijk, omdat artsen en apothekers aan de bel horen te trekken bij Lareb als een medicijn ernstige bijwerkingen heeft.

Verhoogd risico

“Het verhoogd risico is al langer bekend. Maar al die klachten over de gevolgen hadden we graag eerder ontvangen. Dan hadden we ook eerder een signaal kunnen afgeven”, reageert Lareb-directeur Agnes Kant. Volgens haar is het bij zorgverleners, zoals huisartsen en apothekers, nog te weinig automatisme om extreme complicaties te melden.
Volgens voorzitter Rob Dijkstra van het Nederlands Huisartsen Genootschap kloppen huisartsen mogelijk niet bij Lareb aan omdat ze denken dat de bijwerkingen daar al bekend zijn.

Werkdruk apothekers

Brancheorganisatie KNMP meldt dat de werkdruk bij apothekers mogelijk een rol speelt. “Ze zien zeker het belang ervan in, maar door de hoge werkdruk kan melden er wel eens bij inschieten. Het invullen van formulier kan een tijdrovende klus zijn”, aldus een woordvoerster van de apothekersorganisatie. Ook is het volgens haar niet altijd duidelijk wie de melding moet doen.
De zorgverleners en Lareb hebben nu afgesproken om de handen ineen te slaan om ervoor te zorgen dat zorgverleners in de toekomst meer gaan melden.

Klachten

De partijen broeden op een automatiseringssysteem, waarmee het gemakkelijker wordt om via de digitale weg een klacht door te geven aan Lareb. Ook willen zij gezamenlijk meer aandacht aan het onderwerp geven op de geneeskundige opleidingen.
Door alle ophef zijn bij Lareb de afgelopen tijd wel meer klachten binnengekomen over bijwerkingen van andere medicijnen.
Overigens is het gebruik van andere derde-en viergeneratiepillen het afgelopen jaar niet afgenomen, zo blijkt uit gegevens van de Stichting Farmaceutisch Kengetallen.

Sterftekans Anticonceptiepil

De sterftekans bij deze pillen is (net als bij Diane-35) twee keer zo hoog als van de tweedegeneratiepillen. Het tromboserisico van tweedegeneratiepillen is nog steeds twee keer zo hoog als dat van niet-pilgebruiksters.
Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht