Zorg

Geen vlees, geen vis: Ja lekker! – Column Marielle de Vries

Drie weken geleden maakte ik de keus om vleesloos te eten en ook zoveel mogelijk suiker uit mijn voeding te halen. Ik dacht dat het eerste me zwaar zou vallen en het tweede minder zwaar. Niets bleek echter minder waar.

Marielle de Vries

Op een of andere manier hield ik er in mijn achterhoofd rekening mee dat ik niet zonder vlees zou kunnen leven. Ik ben opgegroeid met aardappels, groente en vlees. Vroeger zou ik het niet in mijn hoofd hebben gehaald om vleesloos te gaan. Want vlees hoorde bij mijn voedingspatroon. Maar steeds vaker proefde ik wat op mijn bord lag en dacht: ‘Het smaakt me niet, waarom zou ik dit nog eten’.

Homp dier

De eerste week zonder, at ik twee keer buiten de deur. De eerste keer keek ik meteen bij de vleesgerechten en bedacht ik me opeens: ‘Oh ja ik ben op de vegatoer. Dus koos ik voor gebakken camembert en miste het homp dier bij mijn eten niet. En daarna ging het alleen maar beter.

Vleesch

Vleesvervangers

Vleesloos eten vergt wel discipline. Om het lekker te maken en niet af te haken, moet je je verdiepen in vegetarisch koken. Er ligt tegenwoordig een grote hoeveelheid vleesvervangers in de schappen van de winkel. Maar net als bij vlees is niet alles lekker. Soms zijn het taaie lappen gekruide soja, maar als je je er een beetje in verdiept, is er best een boel lekkers te vinden. Ik heb inmiddels twee favorieten, de vegatarische hamburger en falafelburger. En ik blijf doorzoeken.

Perzik

En het werpt zijn vruchten ook fysiek af. Ik heb minder last van mijn darmen en krijg zelfs een perzikhuidje. Oneffenheden in mijn gezicht verdwijnen als sneeuw voor de zon en als kers op de taart ben ik inmiddels ook weer een paar kilo kwijt. Voorlopig ga ik door zonder vlees.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht