Zorg

Wintertijd maakt het verkeer dodelijker. Biologische klok in de war?

Het ingaan van de wintertijd zorgt in Nederland voor meer verkeersongelukken. Vooral fietsers en voetgangers lopen nu het ’s avonds eerder donker wordt drie keer meer risico geschept te worden. Het extra uurtje daglicht in de ochtend compenseert dat niet, zegt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
wintertijd

Foto: Dagblad van het Noorden

Wintertijd zorgt voor meer ongelukken

Wie elke dag rond zes uur ’s avonds zijn hondje uitlaat, heeft na het weekend wanneer de klok een uur terug gaat drie keer meer kans om geschept te worden door een auto dan tijdens de zomertijd. De klok gaat een uur terug, dus loopt de man met het hondje vanaf morgen om 18.00 uur plots in het donker, met alle risico’s van dien.
Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat ongevallen en tijdstippen tijdens zomer-en wintertijd analyseerde. Daaruit bleek dat vooral het uur dat het ’s avonds eerder donker wordt, voor meer ongevallen zorgt. “Vooral fietsers die slecht verlicht zijn, en voetgangers die vaak helemaal onzichtbaar zijn,” zegt hoofd planbureau verkeersveiligheid Henk Stipdonk van het SWOV.

“s Avonds actiever

Opvallend genoeg wordt de toename van het aantal ongelukken aan eind van de middag en ’s avonds, níet ’gecompenseerd’ door de ochtend, als het een uurtje eerder licht wordt na het ingaan van de wintertijd.
“Dat komt omdat wij ’s ochtends in het donker veel minder actief zijn dan in de donkere uren ’s avonds,” zegt Stipdonk. “’s Ochtends sta je op vlak voordat het licht wordt, of als het al licht is. Terwijl wij in ons dagritme ’s avonds als het donker is, nog uren doorgaan. Er is dus in de donkere uren ’s avonds sowieso altijd veel meer verkeer dan in de donkere uren’sochtends. En in de vijf maanden van de wintertijd krijgen we er ineens ’s avonds een donker uur bij. Juist als het het drukst is op de weg.”
De toename van het aantal verkeersongelukken in de eerste uren van de avond, duurt dus ook de volle vijf maanden dat de wintertijd geldt. Stipdonk: “Het is níet zo dat we even aan de wintertijd moeten wennen en dat het aantal ongelukken na een tijdje weer afneemt. Het is gewoon vijf maanden een uur eerder donker ’s avonds. Vijf maanden lang is het dus ook gevaarlijker in het verkeer.”

Kamervragen

De SWOV deed het onderzoek na vragen van Tweede Kamerlid De Graaf (PVV), nadat uit een – kleiner – Belgisch onderzoek ook al was gebleken dat de wintertijd gevaarlijker is. De SWOV analyseerde daarna de tijdstippen van alle ongelukken op alle dagen over een periode van 13 jaar. In het onderzoek is rekening gehouden met de herfstvakantie die meestal valt vlak voor de dag dat de wintertijd ingaat. Op vrije dagen is het rustiger op de weg.

Wintertijd

Hoewel de wintertijd ’slechts’ vijf maanden duurt, is het wel de oorspronkelijke tijd van ons land. In 1977 werd de zomertijd opnieuw ingevoerd (tussen 1916 en 1945 was er ook een zomertijd) omdat we zo meer van het lange daglicht gebruik zouden maken en we dus energie zouden besparen.”In de winter zou dat voordeel er niet zijn en dus zetten we de klok dan weer terug,” zegt Stipdonk. “Maar als we de zomertijd ook in de winter handhaven, is er wel een voordeel voor de verkeersveiligheid. Het is de moeite waard dat te onderzoeken. Het is een spotgoedkope maatregel, je hoeft geen wegen te verbreden, geen verkeersmaatregelen in te voeren, alleen de klok vooruit zetten. Het is een cadeautje.”
Dit verhaal is gepubliceerd in Dagblad van het Noorden
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht