Voeding

Wat is wondzorg en de rol van voeding hierin?

Wonden zijn er in allerlei soorten en maten en de oorzaken zijn divers. ‘Van operatiewonden (na een grote ingreep) tot wonden als gevolg van suikerziekte en vaatproblemen’, vat Sabine Bruinsma, physician assistant Wondzorg in het Scheper Ziekenhuis, samen. Goede wondzorg begint bij de voordeur van het ziekenhuis. “Als een huisarts of de thuiszorg bij een patiënt constateert dat een wond niet goed geneest, dan is een vlotte doorverwijzing naar het wondexpertiseteam van groot belang. Hoe eerder wij een gespecialiseerde behandeling kunnen starten, hoe kleiner de kans op complicaties.”

pols,wondzorg, wond, arm, gips, verband, verbinden, ziekenhuis

 

“Als alle zorgaanbieders binnen én buiten de ziekenhuismuren patiënten op dezelfde manier behandelen, verbetert de kwaliteit van wondzorg. Goede afstemming leidt tot snellere genezing en minder complicaties”, benadrukt Bruinsma.

Bruinsma: “We kijken naar de voorgeschiedenis, het medicatiegebruik en onderzoeken het wondgebied. Zo nodig maken we een wondkweek, vragen röntgenonderzoek aan en behandelen de wond.” Bovendien kunnen zij altijd de hulp van een vaatchirurg inroepen.”Die drempel is heel laag.”

Wond genezen door goede voeding

Goede wondzorg omvat meer dan een adequate behandeling.”Ook juiste voeding is essentieel voor de genezing van wonden”, weet Henny Jansen, diëtiste in het Scheper Ziekenhuis. Vanuit die wetenschap worden alle patiënten voorafgaand aan hun (geplande) opname gescreend op ondervoeding. “Wie ziek is, heeft vaak minder eetlust en dat kan tot ondervoeding leiden’, schetst de diëtiste. Is de patiënt ondervoed, dan wordt meteen actie ondernomen. ‘Bijvoorbeeld door het verstrekken van tussendoortjes in de vorm van chocolademelk of een gevulde koek.”

Kampt een patiënt behalve ondervoeding ook met doorligwonden (decubitus), dan stelt de diëtist een dieetadvies op maat op. “Voor deze patiënten is het heel belangrijk dat zij voldoende eiwitten en calorieën binnenkrijgen. Van volle zuivelproducten, vlees en eieren tot noten en peulvruchten. En bij voorkeur zo gevarieerd mogelijk.”

De diëtisten van het Scheper Ziekenhuis houden altijd rekening met de beperkingen van patiënten. “Heeft iemand weinig eetlust, dan adviseren we kleinere porties eiwit- en energieverrijkte maaltijden. Zodoende krijgt de patiënt toch voldoende bouwstoffen binnen.”

Pijnbestrijding vóór de pijn

Ook pijnbestrijding bij wonden krijgt veel aandacht in het Scheper Ziekenhuis. Onder het motto “Voorkomen is beter dan bestrijden” wordt pijn zo mogelijk in de kiem gesmoord. “Als de anesthesioloog verwacht dat een patiënt na de operatie veel pijn zal hebben, wordt vóór de operatie een katheter in de rug ingebracht. Via dit slangetje kan na de operatie continu een verdovingsmiddel worden toegediend”, verduidelijkt verpleegkundig pijnspecialist Rinie Huitema. Ook patiënten die een (pijnlijke) verbandwissel moeten ondergaan, krijgen vooraf pijnmedicatie aangeboden. ‘Denk aan paracetamol, een kortwerkende morfinetablet of een pijnstillende spray.’

Tijdens hun opname in het Scheper Ziekenhuis worden patiënten drie keer per dag gevraagd naar hun pijnbeleving. “Als die score boven een bepaald niveau komt, wordt de pijnmedicatie aangepast”, verzekert de verpleegkundig pijnspecialist. Is de patiënt eenmaal weer thuis, dan kan de pijnmedicatie gewoon worden voortgezet. “Daarover bestaan goede afspraken met thuiszorg en huisartsen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht