Well-being

Onvermoede kracht. Over boosheid

Laatst gaf ik een lezing over jezelf laten zien. Over zijn wie je bent. Over goed zorgen voor jezelf en over de kracht laten zien, waarmee je voor jezelf staat. Tijdens de lezing vertelde ik het verhaal over een cliënt, die helemaal wil gaan leven.

Joke Land

Joke Land

Ik ben zo kwaad! Schreeuwt de cliënt tegen mij in de spreekkamer. Ik ben zo kwaad! Hij staat voor mij met gebalde vuisten. Net als ik me afvraag of dit wel goed gaat komen, of ik ook dekking moet gaan zoeken, zakt hij uitgeblust in de stoel terug.

Omgaan met kwaadheid

Deze cliënt weet niet hoe hij moet omgaan met de kwaadheid in hemzelf. Hij laat zich ringeloren op zijn werk, heeft het niet naar zijn zin in het huwelijk dat hij heeft, is ontevreden over hoe zijn familie met hem omgaat.En wat denkt u? Hij zegt er niets van. Hij ondergaat het en sinds kort heeft hij depressieve klachten. Hij zakt weg in een apathie en af en toe wordt hij wat hyper en dan gaat hij veel sporten.

Gezonde emotie

Boosheid is een gezonde emotie. Boosheid is een kracht in ons die ons laat overleven. Ergens in onze jeugd leren we dat boosheid niet fijn is, dat harmonie beter is en dat boosheid een emotie is die we moeten inhouden. Van ingehouden boosheid worden we ziek. Dat zet zich vast in jezelf en daarbij sparen we boosheid op. Deze boosheid heeft de neiging om vanbinnen zo groot te worden, dat we bang worden voor onze eigen boosheid.
Dan gaan we er extra bewaking op zetten, zodat we zeker weten dat de boosheid niet naar buiten komt. Want … als die naar buiten komt, dan gebeurt er wat.

Vulkaan met deksel

Opgespaarde boosheid is een vulkaan waarop men een deksel heeft gezet. Dat weten we. Dat deksel zal met een enorme kracht worden weggeblazen en schade veroorzaken. Daarom houden we ons nog meer in. We zijn bang voor de schade, voor de kracht en we ontkrachten onszelf volledig.

De cliënt moet leren om te zeggen dat hij boos is, dat hij het niet fijn vindt. Dat oefent hij in de sessies. Dat lucht op en daardoor krijgt hij minder druk op zijn borst. Niet dat hij het gemakkelijk vindt. Nee, hij vindt het zeer ongemakkelijk.

Boosheid

Langzaam baant de opgespaarde woede in hem, zich een weg naar buiten. Als wij in staat zijn mensen onze boosheid te geven voor die speciale context, voor die speciale situatie waarin we boos zijn, is er niets aan de hand. Boosheid moet, is gezond om te leven, boosheid is de kracht laten zien waarmee je voor jezelf staat. Boosheid is gezond als het op het moment dat het er is, er ook kan zijn, dat je het benoemt. Dat je goed kunt voelen of de boosheid niet van vorige situaties in je leven is.

Stromende boosheid, goed voor je hart, voor jezelf en voor de relatie met de ander.

Drs. psycholoog Joke Land 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht