Zorg

Farmaceutische industrie niet blij met langwerkend middel tegen griep

Groningen is de spil in een internationaal onderzoek naar een ’supervaccin’ tegen griep; een middel dat de jaarlijkse griepprik overbodig maakt. “De farmaceutische industrie heeft hier geen enkel belang bij want dan verdienen ze veel minder. Zo simpel is het”, zegt een enthousiaste Erik Frijlink, hoogleraar farmaceutische technologie aan de Rijkuniversiteit Groningen.

Professor Erik Frijlink, hoogleraar farmaceutische technologie en biofarmacie toont het apparaatje waarmee het poedervaccin tegen de griep kan worden geïnhaleerd. Hij heeft met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een vaccin getest dat de jaarlijkse griepprik zou kunnen vervangen. Het poedervaccin heeft een zeer langdurige werking. Foto: ANP

Professor Erik Frijlink, hoogleraar farmaceutische technologie en biofarmacie toont het apparaatje waarmee het poedervaccin tegen de griep kan worden geïnhaleerd. Hij heeft met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een vaccin getest dat de jaarlijkse griepprik zou kunnen vervangen. Het poedervaccin heeft een zeer langdurige werking. Foto: ANP

 Onderzoek griepprik

Het onderzoek van Frijlink en consorten was afgelopen weekeinde even landelijk nieuws in Nederland. Maar de echte primeur werd een week eerder voor de neus van Frijlink weggekaapt door de Britse grieponderzoeker John Oxford en de Sunday Express. Terwijl Oxford slechts een eenvoudige deelnemer in het onderzoek is en zijn onderzoeksgroep lang niet zo ver is als de Groningers. “We hadden net de kick off-bijeenkomst gehad in Engeland en in de auto terug belde Oxford al met de Sunday Express”, lacht Frijlink. “Ach ja, hij is wel iemand die zichzelf als het middelpunt van de wereld ziet. Maar een uitstekende onderzoeker hoor, daar niet van.”

 6 miljoen voor griepvaccin

Het consortium waaraan Frijlink leiding geeft, heeft 6 miljoen euro van de Europese Unie gekregen om de komende vier jaar het universele griepvaccin te ontwikkelen. Een vaccin dus dat tientallen jaren, misschien wel levenslang werkt tegen allerlei verschillende varianten van de griep. Tot nu toe moeten risicogroepen nog elk jaar een nieuwe prik omdat het influenzavirus ook elk jaar verandert. Frijlinks consortium richt zich op vaccins die de niet-veranderlijke delen van het virus aanpakken.

Ab Osterhaus, de bekende viroloog uit Rotterdam, liet al weten dat hij er weinig van verwacht. Het griepvirus is te veranderlijk en te slim om zich te laten vangen, meent hij. Frijlink is een stuk optimistischer. “De kennis over de moleculaire structuur is nog vrij recent. Pas sinds kort zijn we in staat binnen een virus de niet-muterende onderdelen te onderscheiden. Daar maken wij gebruik van.”

 Suppervaccin

Hoe is Groningen hét centrum geworden van dit ’supervaccin’? Doordat drie onderzoeksgroepen besloten samen te werken. Allereerst de techneuten rond Frijlink, van de afdeling farmaceutische technologie. Inhalatorgekken zijn ze wel eens genoemd in Dagblad van het Noorden. Onderzoekers die proberen tal van werkzame stoffen die nu nog met injectiespuiten of pillen worden toegediend, zo te veranderen dat ze met een inhalator, een pufje, het lichaam binnen komen.

 Inhalator

“Haha, inhalatorgekken, dat klopt wel”, bevestigt Frijlink. “Inhalatorgekken, want we werken al jaren aan verbeterde inhalatoren. Maar ook stabilisatorgekken. Wij werken al lange tijd aan manieren om middelen veel langer stabiel te houden. Bijvoorbeeld in poedervorm.” Het nieuwe vaccin moet dan ook tientallen jaren houdbaar zijn, in tegenstelling tot de beperkt houdbare jaarlijkse griepvaccins.

Frijlink ging om de tafel met Eelko Hak van de vakgroep epidemiologie en met Anke Huckriede van de virologie. De mensen die nieuwe vaccins ontwikkelen. Ze besloten onderzoekers uit tal van andere landen bij elkaar te halen, zochten er bedrijven bij, richtten een consortium op en vroegen subsidie aan.

Binnen dat consortium zitten drie universiteiten, vijf nationale gezondheidsinstituten en vijf bedrijven. Alleen maar kleine farmaceutische bedrijven, bevestigt Frijlink. “De grote bedrijven verdienen veel geld met de jaarlijkse prik. Ze gaan geen geld steken in ons onderzoek, dus dit moet puur van de overheid en de wetenschap komen. Maar er is ook geen sprake van een complot, hoor. Ze werken misschien niet mee, maar ze werken ook niet tegen.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

 

 

Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht