Voeding

Welke paddenstoelen kun je eten? Risico van paddenstoelen plukken.

Het eten van paddenstoelen uit de natuur kan levensgevaarlijk zijn. Steeds meer mensen zoeken exclusieve herfsthapjes in bossen en bermen. Wie geen verstand van zaken heeft, riskeert vergiftiging met mogelijk ernstige gevolgen, zoals nier-en leverfalen.
Boswachter en mycoloog (paddenstoeldeskundige) Herman Sieben eet van een paddenstoel. FOTO LC/SIEP VAN LINGEN

Boswachter en mycoloog (paddenstoeldeskundige) Herman Sieben eet van een paddenstoel.
FOTO LC/SIEP VAN LINGEN

Neem geen risico

“Mijn advies: als je niet precies weet wat je doet, moet je er niet aan beginnen. Je neemt ontzettend veel risico”, zegt boswachter Evert Thomas. Bij Staatsbosbeheer in Noord-Nederland geldt hij als de paddenstoeldeskundige.
Onlangs werden zeven mensen met vergiftigingsverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis. Onder hen ook een gezin met twee kinderen in Groningen. Een van de kinderen is in afwachting van een levertransplantatie. Het gaat om asielzoekers. Daarom worden bewoners van asielzoekerscentra gewaarschuwd voor de gevaren van paddenstoelen die voor consumptie in het wild worden geplukt.

Vaker de natuur in

In zijn werk als boswachter in Elp ziet Thomas dat steeds meer mensen de natuur intrekken op zoek naar paddenstoelen. “Ik let er al 25 jaar op en zie het de laatste jaren fors toenemen. En ik moet toegeven: het is hartstikke leuk om zelf voedsel in de natuur te zoeken. Hoe verder we verwijderd raken van onze natuurlijke drijfveren, hoe groter de behoefte om in het weekend door het bos te struinen op zoek naar paddenstoelen, lijkt het. Maar als je niet precies weet welke soorten veilig zijn, moet je het niet doen. De risico’s zijn enorm. “

Welke soorten paddenstoelen kun je eten?

Zelf zoekt Thomas ook geregeld een maaltje eetbare paddenstoelen bij elkaar, maar beperkt zich tot enkele bekende en dus veilige soorten. “Eekhoorntjesbrood, heksenboleet, cantharel, oesterzwam en sponszwam, verder ga ik niet. Ik eet geen champignons uit het wild. Jonge groene knolamanieten lijken op champignons, maar behoren tot de giftigste soorten.”
Tot zijn spijt ziet Thomas dat bepaalde gebieden nagenoeg volledig worden leeggeplukt. “Wij stimuleren het niet, maar als mensen voor eigen gebruik een champignondoosje plukken, dan moet dat kunnen.” Voor mensen die de behoefte voelen paddenstoelen uit de natuur te halen maar niet weten welke soorten veilig zijn, heeft hij een tip: “Hou het bij bramen of bosbessen.”
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht