Zorg

Dunstan Babytaal: Verstaan waarom je baby huilt

Een huilende baby kan ouders tot wanhoop drijven. Want wat mankeert de kleine? Bregje Hamelynck uit Sibrandabuorren geeft een cursus babytaal.

baby, huilen

‘Dunstan Babytaal’ is overgewaaid uit Australië. Vanuit Sibrandabuorren in Friesland probeert Bregje Hamelynck het fenomeen sinds 2010 in Nederland te introduceren.

,,Je hoeft geen hogere wiskunde geleerd te hebben om het onder de knie te krijgen’’, weet Hamelynck inmiddels uit ervaring. Onlangs nog gaf ze een cursus aan zestien leidsters van een kinderopvangorganisatie in Amsterdam. Via een dvd laat ze de vijf geluiden horen waar het in de Dunstan Babytaal om draait. ,,Morgen hoor jij het ook’’, liet ze de cursisten weten.

Dunstan

De Australische Priscilla Dunstan, gezegend met een absoluut gehoor, ontdekte door het huilen van haar eigen baby Tom dat er vijf basisgeluiden zijn waarmee de baby steeds iets anders probeert duidelijk te maken.

Heel simpel gesteld:

  • Neh (honger),
  • Owh (moe), Eh (boertje laten),
  • Eairh (darmkramp)
  • Heh (ongemak). Bij de laatste moet een ouder dus nog wel uitvissen wat er precies aan de hand is: te warm, te koud of bijvoorbeeld een vieze luier.

Huilende baby

De geluiden zijn te herkennen voor het echte huilen begint, vooral in de eerste drie tot vier maanden. Dan heeft een baby bepaalde basisreflexen, waar een standaardgeluidje bij hoort. Bij honger is dat de zuigreflex waarbij het tongetje steeds even omhoog komt. Dunstan ontdekte dat ze bij andere baby’s de signalen ook herkende en deed vervolgens met haar vader, die universitair De geluiden zijn te herkennen voor het echte huilen begint docent is, bijna tien jaar lang onderzoek.

Hamelynck, van oorsprong duurzaamheidsexpert, geeft zwangerschapscursussen en was voor haar cursisten altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen. Toen ze op de babytaal stuitte en de dvd bestelde, wist ze niet wat ze zag. ,,Mijn jongste was toen elf maanden. Ik wou dat ik dit bij mijn oudste had geweten.’’

Meer zelfvertrouwen voor ouders

Het voordeel is dat ouders veel meer zelfvertrouwen krijgen, stelt Hamelynck. ,,Een van de doelstellingen is dat je je kind niet laat liggen, maar actie onderneemt. Daar komt bij dat je vanaf dag één een goede communicatie met je kind opbouwt. Je let veel beter op.’’

Ervaren kraamverzorgers van de organisatie Kraamzus stonden versteld van wat ze nog konden leren. Hamelynck gaf hun cursussen en leidde vier kraamverzorgers op, die de collega’s van Kraamzus zullen trainen in de babytaal. Verder bracht ze de taal onder de aandacht bij professionals die met prematuur geboren baby’s werken, bij verpleegkundigen en lactatiedeskundigen.

 App

Ze ontmoette eerst nog scepsis op de Negenmaandenbeurs in 2011. De jaren daarna werd dat steeds minder. Inmiddels is een Nederlandstalige app verschenen waarmee jonge ouders met de geluiden kunnen oefenen.

Vaders zijn er ook mee geholpen, hoorde Hamelynck. ,,Als je bij elk huiltje denkt dat het honger is en je je kind moet afgeven voor de borstvoeding, is het fijn dat je nu kunt herkennen dat er wat anders aan de hand is. Iets dat je als vader zelf kunt oplossen.’’

 

Dit verhaal van Maria Delgrosso is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht