Voeding

2 stuks fruit genoeg? App stimuleert tot eten van meer groente en fruit

 Ze heeft een frisse oogopslag en een gezonde blos op haar wangen. Dat mag ook wel, promovendus sociale psychologie Sarah Elbert is met een bijzonder onderzoek bezig. Ze heeft een applicatie voor Android-telefoons laten maken, die stimuleert tot het eten van meer groente en fruit: de Groente & Fruit hAPP. Het is een van de eerste keren dat er onderzoek wordt gedaan door middel van zo’n app.

app

App voor gezond eten

De app is hard nodig, meent Elbert. We eten bijna allemaal te weinig groente en fruit en vooral te weinig verschillende soorten. “Sommige mensen denken dat ze goed bezig zijn als ze bijvoorbeeld elke dag een appel en een banaan meenemen naar het werk, maar het is nog gezonder om te variëren met verschillende soorten.”

Gevarieerd eten

Elbert kijkt schuldbewust achterom. En inderdaad, op haar eigen bureau in het Heymansgebouw van de Groninger universiteit liggen een appel en een banaan. “Ik snap het heel goed, het is gewoon makkelijk en overal verkrijgbaar.” De app lost dit op, die geeft suggesties voor het eten van meer seizoensfruit en -groente en bevat ook, heel simpel, een lijst met de verschillende soorten vitaminebommen die er allemaal zijn. “We vergeten of we weten niet welke soorten er bestaan, daarom eten we ook vaak hetzelfde.”

 App niet belerend

De onderzoekster benadrukt dat ze echt niet iedereen aan de ’vergeten’ groenten zoals schorseneren wil zetten. “De app is niet belerend bedoeld. Maar ik denk wel dat er meer soorten zijn waar we niet gauw aan denken. Die moet je een kans geven.”

Wie daar wel voor in is, kan op de app recepten vinden met allerlei soorten groenten. “Want dat is ook een probleem, dat we vaak niet weten hoe we ze lekker klaar kunnen maken, dus kiezen we maar weer voor wortels of boontjes.”

 Gezonder eten

Zelf doet ze haar best om gezonder te eten. “Ik ben een tijdje wat minder gezond geweest, sindsdien probeer ik er echt op te letten. Ik geloof dat het echt effect heeft op de lange termijn, je gaat je er beter van voelen.”

Het lukt haar nog niet altijd, in de ochtend vindt ze het moeilijk. “Ik maak daar te weinig tijd voor vrij. Ik probeer het wel hoor, maar vanochtend heb ik yoghurt met amandelen gehad.”

 App en smarthone

Ze is benieuwd hoe ver de invloed van een app reikt. “We hebben nu bijna allemaal een smartphone. We moeten onderzoeken wat we met die technologie kunnen.”

Deelnemers aan haar onderzoek worden een half jaar gevolgd via de app. Een deel van de mensen vult eens per maand een vragenlijst in over zijn eetgedrag en heeft toegang tot de app met onder andere de recepten. Sommige deelnemers krijgen via de app een eigen voedingsadvies. “We kijken of dat een steuntje in de rug geeft. We zijn erg benieuwd of deelnemers het volhouden.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht