Beweging

Sporters, pas op met bietensap. Waarschuwing van voedingscentrum

Bietensap lijkt een hype te zijn onder duursporters. Het zou de prestaties en het uithoudingsvermogen verbeteren. Maar dit effect is niet overtuigend aangetoond. Als er al effecten zijn, dan zijn die maar klein. Bovendien zijn er ook risico’s.

 

rode biet - kroot

rode biet – kroot

Gevaar van bietensap

Bietensap bevat hoge concentraties nitraat, dat door het lichaam wordt omgezet in nitriet. Als je veel nitriet binnenkrijgt, kan dat gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Daarom raden we het gebruik van bietensap bij sporters af.

Zorgen over bietensapgebruik

Dr. Stephan Peters, specialist voedselveiligheid bij het Voedingscentrum, legt uit: “We maken ons zorgen over bietensapgebruik bij sporters. Bij onderzoeken naar de effecten van bietensap die tot nu toe zijn gedaan, is alleen gekeken naar de effecten op prestatie, maar niet naar de veiligheidsaspecten.”

Nitraat

“Bij geconcentreerde bietensappen spreek je van hele hoge nitraatniveaus. Veel hoger dan wanneer je 2 keer per week bieten eet, of andere nitraatrijke groentes zoals andijvie of sla. Met een bietensapkuur schiet je al gauw een heel eind boven de veilige nitraatniveaus. Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet. En het is bekend dat een hoge dosis nitriet over een lange periode de gezondheid kan schaden. Nitriet kan namelijk weer omgezet worden in kankerverwekkende nitrosaminen, zeker in combinatie met vis.”

Nitraatrijke groenten: hoeveel mag je eten?

Vanwege het gezondheidsrisico adviseert het Voedingscentrum al jaren om slechts 2 keer per week nitraatrijke groente te eten, zoals andijvie, ijsbergsla en rode bieten en het niet te combineren met vis.

Stephan Peters: “Dat advies bestaat al een tijd. Uit een aantal onderzoeken blijkt dat het advies misschien wat aan de strenge kant is. Daarom gaan we de adviezen waarschijnlijk wat bijstellen. Zodra dat gebeurd is, gaan we de nieuwe adviezen met iedereen delen. Maar dat neemt niet weg dat je echt uit moet kijken met bietensap of concentraten daaruit. Een sporter die 70 kilo weegt krijgt met een paar slokken bietensap 800 milligram nitraat binnen, dat is meer dan drie keer zijn aanvaardbare dagelijkse inname.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht