Zorg

Ongeneeslijke ‘vlinderziekte’ EB in toekomst toch te behandelen

De tot voor kort ongeneeslijke huidziekte EB is toch te behandelen door kleine gezonde stukjes huid te gebruiken. Vrijwel elke patiënt met deze ernstige aangeboren ziekte die bij kinderen ook wel ‘vlinderziekte’ wordt genoemd, heeft toch ook gezonde huidcellen. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch geneticus Peter van den Akker aan het UMC Groningen.

Vlinderziekte, EB

Foto: documentingreality.com

Wat is Eb of vlinderziekte?

Epidermolysis Bullosa (afgekort EB) is een verzamelnaam voor een grote groep erfelijke ziekten van de huid. Patiënten krijgen van kinds af aan heel gemakkelijk blaren op hun huid en moeten telkens verbonden worden. Soms is de ziekte al bij de geboorte zo ernstig dat een jong kind eraan kan overlijden.

Hoe ontstaat Eb of vlinderziekte?

De blaren ontstaan door een erfelijk foutje waardoor de huidcellen verkeerd delen. Alle patiënten blijken toch ook stukjes huid te hebben waar de ziekte geen vat op heeft. In die huidstukjes corrigeert het lichaam zelf de erfelijke foutjes. Deze gezonde huidcellen zijn te herprogrammeren tot stamcellen, en die kunnen weer gebruikt worden om de zieke huidcellen te herstellen.

Oplossing vlinderziekte?

Uit de studie van Van den Akker blijkt op basis van wiskundige berekeningen dat dit verschijnsel bij alle patiënten met EB te verwachten is. De natuurlijke gentherapie biedt volgens Van den Akker perspectief op een doorbraak in de behandeling van patiënten.

Het herprogrammeren van gezonde huidcellen tot specifieke stamcellen kan volgens een methode -de pluripotente stamcel methode- waarvoor de Japanner prof. Yamanaka en de Brit prof. Gurdon in 2012 de Nobelprijs wonnen. Hierdoor ontstaat een oneindige bron van patiënt-eigen stamcellen die onderzoekers kunnen laten uitgroeien tot huid- en beenmergstamcellen.

Deze zijn te gebruiken voor huid- en beenmergtransplantaties. Dermatologen en genetici van het Blaarcentrum van het UMCG werken samen met 2 laboratoria in de VS om deze techniek verder te ontwikkelen. Het zal nog jaren duren voordat deze techniek klinisch toepasbaar is.

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht