Well-being

Energie in de donkere dagen. Hoe kom ik van mijn moeheid af?

De dagen worden korter maar onze schema’s blijven even vol. Hierdoor houden we niet veel energie over. Vier van de tien Nederlanders voelen zich in de winter vaker moe en minder energiek dan in de zomer. Het Vitamine Informatie Bureau geeft vijf tips om vol energie de herfst door te komen.

winterweer , kou , koude , sjaal , muts , vriezen , vries

Foto: Corne Sparidaens

Van sporten krijg je energie

Probeer in ieder geval vijf dagen in de week een half uur te bewegen. Intensief sporten mag, maar een wandeling maken of op de fiets naar het werk of naar school telt ook. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je energiek voelt: je eigen doping, absoluut legaal!

Wintertijd-jetlag

Na het ingaan van de wintertijd zijn veel mensen een tijdje van slag. De wintertijd-jetlag duurt meestal een paar dagen. Ben je gewend aan de wintertijd, zorg dan voor regelmaat. Dat klinkt saai, maar uit onderzoek blijkt namelijk dat routinematige activiteiten 10x minder mentale energie kosten dan niet-routinematige activiteiten. Je bespaart zo energie.

Van welke vitamine krijg ik energie?

Vermoeidheid en irritatie liggen in de donkere dagen op de loer. Drie B-vitamines lijken te helpen in de strijd daartegen. Vitamine B1 bijvoorbeeld, maar ook vitamine B2 en B6 lijken de stemming positief te kunnen beïnvloeden. Deze B-vitamines komen volop voor in een evenwichtige en gevarieerde voeding. Eet daarom gezond en denk vooral aan volkorenproducten en aan magere vleessoorten, kaas of melkproducten. Vooral bij een actieve levensstijl kan een dagelijkse multivitamine helpen om te zorgen voor voldoende energie in je lichaam.

Goede tussendoortjes

Probeer iedere dag voldoende basisvoedingsmiddelen binnen te krijgen. Kies zo min mogelijk voor tussendoortjes die veel suiker en of vet bevatten. Dit zijn voedingsmiddelen die je geen waardevolle stoffen leveren, maar wel veel calorieën, verkeerde energie dus. Kies liever voor herfstgroente of vitamine-smoothies. Daarvan krijg je juist energie en ze zijn nog goed voor je weerstand ook!

Energie met vitamine D

In de herfst en de winter maak je geen vitamine D meer aan. Je moet het dus hebben van de voorraad die je in de zomer hebt aangemaakt. Niet iedereen is het in de zomer gelukt om voldoende buiten te zijn. Lees hier hoe je aan voldoende aanvulling komt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht