Zorg

‘Nee hoor ik ben geen emotie-eter’ – Column Mariëlle de Vries

Jarenlang heb ik geweigerd het toe te geven. Mijn antwoord was steevast: ‘Nee hoor ik ben geen emotie-eter’. Ik maakte geen gebruik van troostvoedsel. Diep in mijn hart wist ik wel beter, maar toegeven dat het zo was, betekende het erkennen van een probleem en daar was ik nog niet aan toe.

Chips

Ik ben een hoogsensitief persoon. Ik weet niet of er onderzoek naar is gedaan, maar ik weet zeker dat er een verband is tussen mijn hoogsensitiviteit en mijn emotie-eten. Twintig procent van de wereldbevolking is in meer of mindere mate hooggevoelig. Deze twintig procent voelt alles sterker dan de overige tachtig procent. Licht, geluid en emoties komen anders binnen dan bij mensen die  niet hoogsensitief zijn.

Etiketjes

Ik heb een hekel aan etiketjes plakken op personen. Maar ik ben blij dat ik mijn etiketje heb. Heel veel dingen vallen voor mij nu op zijn plek. En inderdaad in het verleden was ik een emotie-eter. Als iemand me onheus had bejegend en bijvoorbeeld tegen me had staan schreeuwen, vond ik het moeilijk om dat het probleem van de ander te laten zijn. Want ik moest iets gedaan hebben dat ertoe had geleid dat de opponent zo reageerde.

Vicieuze cirkel

Vroeger was de ‘oplossing’ om dan een zak chips leeg te eten. Dat kraakte lekker en was goed tegen de frustratie.  Maar elke dag een zak chips tegen onbestemde gevoelens bleek ook geen oplossing. De gevoelens verdwenen hooguit een paar uur en zetten zich daarna vast in mijn hoofd. Hierdoor bleef ik maar malen en malen en kwam ik niet uit die vicieuze cirkel van mijn hoogsensitieve gedachten. Ik bleef met mijn rotgevoel zitten omdat ik iemand ertoe had gebracht tegen mij te schreeuwen. Diegene zou daar vast een hele goede reden voor hebben gehad en in mijn hoofd ging ik dan constant na wat die reden zou kunnen zijn. Dat kon weken duren en het kwam niet in mij op, dat diegene misschien gewoon onbeschoft bezig was.

IMG_7364

Hoogsensitief denkpatroon

Inmiddels weet ik dat emoties weg eten geen goed idee is. Ik weet ook dat het niet aan mij hoeft te liggen wanneer iemand tegen me schreeuwt, omdat ik iets verkeerd zou hebben gedaan. Ik grijp niet langer naar de chips of andere foute snacks als ik weer eens in mijn valkuil donder en na een aanvaring verzand in een typisch hoogsensitief denkpatroon. Het overkomt me niet vaak meer, maar als ik er mee geconfronteerd word, dan weet ik wat ik voel en waarom ik het voel. Ik accepteer dat ik die emoties heb en dat het weg eten ervan niks oplost.

 

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht