Zorg

Langer leven met parkinson door hersenoperatie

Bij patiënten met de ziekte van Parkinson breken zenuwcellen in de hersenen af. In de gebieden waar deze spontane afbraak plaatsvindt zit onder meer de aansturing naar het bewegingsapparaat. Door de vernietiging van de zenuwcellen wordt te weinig van de boodschapstof dopamine aangemaakt die zorgt voor het contact tussen de cellen. Als dit contact verstoord is, worden spieren minder goed aangestuurd en bewegingen ongecontroleerd.

 

hersenoperatie, parkinson

Foto: Dagblad van het Noorden

Wat te doen tegen Parkinson?

De ziekte van Parkinson is vooralsnog niet te genezen. In Nederland lijden circa 50.000 mensen aan deze langzaam progressieve neurologische aandoening en de verwachting is dat door de vergrijzing dat aantal over tien jaar op 75.000 uitkomt.

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt behalve medicatie ook diepe hersenstimulatie toegepast om de symptomen te bestrijden. In de hersenen worden elektroden ingebracht die verbonden zijn met een stimulator, te vergelijken met een pacemaker voor het hart. Deze stimulator geeft elektrische stroompjes door aan de slecht werkende hersendelen. Door de elektrische stimulatie gaat de patiënt beter functioneren.

Hersenoperatie bij Parkinson

Al langere tijd is bekend dat de levenskwaliteit van een parkinsonpatiënt verbetert door zo’n hersenoperatie. Maar nu, zo zeggen de UMCG-specialisten neurochirurg prof. dr. Michiel Staal en neuroloog dr. Teus van Laar, is ook wetenschappelijk bewezen dat patiënten die worden geopereerd, een aantal jaren langer leven.

Wanneer een hersenoperatie?

“Vroeger opereerden we patiënten alleen als behandeling met medicijnen geen enkel uitzicht meer bood”, zegt neuroloog Van Laar. “Na verloop van tijd worden de reacties op medicijnen grilliger, is de patiënt moeilijker in te stellen en worden de bijwerkingen heftiger.” Neurochirurg Staal vult aan: “De diepe hersenstimulatie brengt rust. Het beven, de verstijvingen en de traagheid nemen aanzienlijk af en het lopen gaat een stuk beter.”

In het UMCG liggen jaarlijks ongeveer twintig parkinsonpatiënten op de operatietafel die in een steeds vroeger stadium van hun ziekte worden geholpen. Momenteel zijn 160 patiënten met diepe hersenstimulatie onder behandeling bij de Groninger artsen.

Vaker hersenoperatie

Deze hersenoperaties zijn de afgelopen vijftien jaar steeds vaker toegepast, maar niet alleen bij de ziekte van Parkinson. Ook patiënten met andere bewegingsstoornissen zoals dystonie, maar ook mensen met epilepsie, ernstig overgewicht, ziekte van Alzheimer en psychiatrische aandoeningen als dwangneurosen, ernstige depressies en gedragsstoornissen, lijken gunstig te reageren op deze behandeling. Die bevindt zich echter nog veelal in de onderzoeksfase.

“Er is geen zenuwcel in de hersenen veilig voor deze stimulatietechniek”, zegt Staal. “Bovendien krijgen we door een toename van het aantal operaties steeds meer inzicht in het functioneren van hersenen. In combinatie met MRI-scans verzamelen we een schat aan informatie.”

Kosten hersenoperatie

Over de kosten zeggen de specialisten: “Het is een lekengedachte om te denken dat deze dure operatie hogere kosten met zich meebrengt dan alternatieve behandelingen in het gevorderde stadium van de ziekte. Dat is namelijk niet zo. Uiteindelijk is deze operatie veel goedkoper dan bijvoorbeeld het continue toedienen van parkinsonmedicijnen via een pompje. Overigens krijgen patiënten na de hersenoperatie ook nog medicatie, maar dan in tabletvorm en in een veel lagere dosis.”

In Dagblad van het Noorden stond onder de titel Carels hoofd in december een reportage over dit onderwerp. Journalist Henk Blanken woonde de operatie bij van een parkinsonpatiënt die diepe hersenstimulatie onderging. Het verhaal, bekroond met de Groninger Persprijs, is te lezen via bit.ly/carelshoofd

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht