Zorg

Echtscheiding. Hoe betrek je een puber bij een scheiding?

Het opvoeden van pubers is geen makkelijke taak, laat staan als je gaat scheiden. Want hoe betrek je je kind in het echtscheidingsproces en kan een dertienjarige wel kiezen waar hij wil wonen? 

kind, scheiding, echtscheiding

Bron: Flickr/ Chavezonico

“Vorige week was hier een meisje van elf dat op voetbal zit. Ze vertelde over een belangrijke wedstrijd waar haar ouders kwamen kijken; haar moeder aan de ene kant van het veld, haar vader aan de andere kant. Na afloop van de wedstrijd, die ze gewonnen hadden, bleef ze midden op het veld staan. Opeens moest ze heel hard huilen. “Ik wist niet naar wie ik het eerst toe moest gaan: mijn vader of mijn moeder”, vertelde ze.” Aan het woord is Romy van Mook, kiescoach en mede-initiator van het Scheidingslokaal in Leeuwarden. Kies staat voor ‘Kinderen in echtscheidingssituatie’. Het Scheidingslokaal wil partners die uit elkaar gaan, voorlichten over wat ze allemaal tegenkomen en kinderen begeleiden in het scheidingsproces.

Allebei de ouders tevreden houden

Jaarlijks krijgen 70.000 thuiswonende kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Bijna allemaal hebben ze last van een loyaliteitsconflict: moeten ze voor hun vader of moeder kiezen? En bij pubers zijn die gevoelens nog heftiger, stellen Van Mook en Anita van Wijk, advocaat en mediator in familiezaken.

Van Mook: “Pubers kunnen zich verplaatsen in een ander. Ze zijn bezig met de ontwikkeling van hun eigen identiteit en seksualiteit. Ze zitten in de fase dat ze zich losmaken van het gezin. Dat botst met die loyaliteitsgevoelens.”

Marsha Pinedo, 46, auteur van ‘Aan alle gescheiden ouders’: Ik kan me mijn diploma-uitreiking van de middelbare school nog precies herinneren. Mijn ouders waren er allebei. Bijzonder, want meestal waren ze niet met elkaar in dezelfde ruimte te krijgen. Ik was zenuwachtig en totaal niet bezig met het papiertje waar ik voor gewerkt had. Ze zaten allebei aan een andere kant van de zaal. Nog voordat mijn naam werd omgeroepen, zat ik in de stress. Naar wie moest ik nou toe lopen met dat papiertje in mijn hand? Als ik koos voor de een, wees ik de ander af. Tenminste, zo voelde ik dat.

Wie beslist bij de scheiding waar mijn kind gaat wonen?

De omgangsregeling, wanneer zie je welke ouder, is een van de zaken waarover vaak conflicten ontstaan; pubers die niet elk weekend naar de andere ouder willen. Een wijdverbreid misverstand is volgens Van Wijk dat kinderen kunnen kiezen bij wie ze willen wonen zodra ze twaalf zijn. ,,Ik begin gesprekken vaak met te zeggen dat kinderen helemaal niet willen kiezen. Ze willen wel dat er rekening met ze wordt gehouden. Dus ga als ouders met elkaar en met je puber in gesprek en neem dan als volwassenen de beslissing.’’

Nika (13): Ik wil echt niet naar papa en dat heeft niets te maken met dat mama me beïnvloedt zoals iedereen zegt en ook niet met loyaliteitsgevoel zoals therapeuten zeggen. Ik wil gewoon niet steeds heen en weer. Ik kan er niet tegen. Ik voel me niet fijn bij papa en zijn vriendin. Ik voel me veel beter bij mama. Ik kan toch af en toe wat met papa doen?

Ouderrol houden bij scheiding

Een grote valkuil is dat ouders een te zwaar emotioneel beroep doen op een puber, als dat het oudste kind is. Dat kan zo ver gaan, dat een kind de ouderrol overneemt. Van Wijk: “Laatst vertelde een kind in mijn praktijk: als mijn ouders het niet goed regelen samen en voor ons, voel ik me gedwongen om in te grijpen.” Jongeren hebben volgens haar vaak een houding van: mijn ouders hebben het al moeilijk genoeg, ik ga ze niet lastigvallen met mijn problemen.

Daarom is het zo belangrijk, aldus Van Mook en Van Wijk, om wel je ouderrol te blijven vervullen in de woelige scheidingstijd. Van Mook: “Het is niet verkeerd om te laten zien dat je verdrietig bent, maar het is ook belangrijk om te laten zien dat je het wel redt, dus dat het niet aan je puber is om voor jou te zorgen.” Van Wijk: “Pubers hebben echt behoefte om gehoord te worden, en dat gebeurt te weinig.”

Hoe vertel ik mijn kind over een nieuwe relatie?

Een nieuwe liefde, op welk moment vertel je daarover aan een puber? “Wees reëel in je verwachtingen, en realiseer je dat je kind de nieuwe partner als schuldige van de scheiding kan zien”, zegt Van Wijk. Het tijdstip en de manier van vertellen zijn ook belangrijk. Hoe dan ook, neem je puber serieus, adviseert zij.

Manon (12): Het was zomer en het was weekend en mijn moeder zei: ik ga even wat drinken in een café met een collega, wil je mee? Ik vond het gezellig om mee te gaan en dacht dat het gewoon een collega was. Toen we weggingen gaf hij haar een kus op de mond. Ik snapte dat niet echt en vroeg in de auto: wat was dat? Ze zei: nou, hij vindt mij gewoon een beetje leuk. Ik vroeg of ze hem ook leuk vond en dat was dus zo. Ik vond dat echt heel raar en moest heel erg huilen. Ik was ook wel een beetje boos op mijn moeder, voelde me een beetje verraden.

Veilige haven voor je kind

Goed communiceren met je ex is misschien wel het allerbelangrijkste. Van Mook: ,,Pubers zoeken de grenzen op, en dan is het ontzettend belangrijk om over wezenlijke dingen zoals alcoholgebruik en uitgaanstijden overeenstemming te bereiken. Want je blijft ouder. En zorg voor een soort regelmaat en sufheid thuis, want het leven is al woelig genoeg. Als iedereen weet dat er op zondag samen aan tafel gegeten wordt, geeft dat een gevoel van veiligheid.’’

 

De citaten van pubers zijn afkomstig uit het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ van Marsha Pinedo en Petra Vollinga, uitgeverij Levboeken.
Dit verhaal van Ines Jonker is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3340 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht