Zorg

Slapen vermindert de hoeveelheid schadelijke alzheimereiwitten in de hersenen

Slaap vermindert de hoeveelheid schadelijke alzheimereiwitten in de hersenen. Dat blijkt uit de Awake I studie van het Radboud Alzheimer Centrum. Bij vrijwilligers die tijdens de studie een nacht niet mochten slapen, zagen de onderzoekers geen daling. Goede nachtrust lijkt daarom beschermend te werken. Hoe dat precies in zijn werk gaat is het onderwerp van reeds geplande vervolgstudies.

slapen, uitslapen, zondag

(Foto: NDC Mediagroep)

Onderzoek slapen

Aan de AWAKE I studie namen in totaal 26 gezonde mannelijke proefpersonen deel. Alle vrijwilligers bleven een nacht in het ziekenhuis waarbij de activiteit van de hersenen werd gemeten met elektroden op de hoofdhuid (EEG). Daarnaast kregen de vrijwilligers een katheter in de onderrug waarmee op een aantal momenten hersenvocht werd afgenomen. Dit hersenvocht werd gebruikt om de hoeveelheid alzheimereiwitten te meten. Tijdens het onderzoek mocht de helft van de vrijwilligers ongestoord slapen. De andere helft moest echter de hele nacht wakker blijven.

Slaap vermindert alzheimereiwit

Bij de deelnemers die mochten slapen werd een daling van amyloid beta waargenomen. Amyloid beta is het schadelijke alzheimereiwit. Deze daling werd niet gevonden in de groep die niet mocht slapen. Bij hen bleven de waarden van amyloid-beta nagenoeg de hele nacht constant.

Risicofactor

Slaap kan de amyloid beta waarden in de hersenen verlagen. Omdat amyloid beta een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer, kan slaapgebrek mogelijk een risicofactor zijn voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Extra onderzoek moet echter nog verricht worden om het exacte mechanisme hierachter te achterhalen.

Wakker hormoon

In het tweede deel van het onderzoek werd ook de hoeveelheid hypocretine-1 gemeten. Hypocretine is een hormoon dat betrokken is bij het waak-slaap ritme. Het hormoon zorgt ervoor dat je wakker bent. Zo zijn mensen met de slaapziekte ‘narcolepsie’ vaak ongevoelig voor dit ‘wakker hormoon’. De onderzoekers zagen dat wanneer de hoeveelheid van dit hormoon verminderde ook de hoeveelheid amyloid beta afnam. Bovendien zagen ze dat mensen met een groter verschil tussen dag en nacht waarden van hypocretine ook lagere amyloid waarden hadden. Opnieuw een aanwijzing dat een goed slaappatroon gunstig is voor het verminderen van het schadelijke amyloid.

Toekomst

In de nabije toekomst willen de onderzoekers bij patiënten met de ziekte van Alzheimer kijken of slaap invloed heeft op het ziekteverloop. Voor de langere termijn geeft dit onderzoek aanleiding tot veel vervolgvragen. De belangrijkste; zijn de processen die amyloid beta tijdens onze slaap verminderen te stimuleren?

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht