Zorg

Wat doet een pijnstiller? Consument heeft te weinig kennis

Weet jij hoelang je moet wachten totdat je weer een paracetamol mag nemen? Nederlanders hebben onvoldoende kennis over het juiste gebruik van pijnstillers.

paracetamol, pijnstiller, pil, pillen

Bron: Flickr/ jepoirrier

Tot deze verontrustende conclusie kwam het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) die in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) een onderzoek deed. Het is belangrijk voor de gezondheid om de juiste pijnstiller te kiezen en deze volgens de bijsluiter te gebruiken. De drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg organiseren daarom vanaf 4 november een landelijke campagne over goed pijnstillergebruik.

Onderzoek pijnstillergebruik

Drogisten merkten in de dagelijkse praktijk dat consumenten niet zoveel weten over pijnstillergebruik. Het CBD liet daarom het IVM 1.000 consumenten ondervragen over hun pijnstillerkennis. Belangrijkste conclusies hieruit waren:

  • Meer dan de helft van de respondenten weet niet hoeveel paracetamol je per dag mag slikken of hoe lang je moet wachten tussen twee innames. Een kwart denkt een hogere dosis te mogen slikken dan de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag.
  • Ruim driekwart van de respondenten weet niet hoeveel ibuprofen je maximaal per dag mag slikken. De helft daarvan denkt een hogere dosis te mogen slikken dan de aanbevolen maximale hoeveelheid per dag.
  • Het is af te raden om pijnstillers te combineren. Toch zegt 11% weleens ibuprofen met paracetamol te combineren. 7% combineert weleens paracetamol met griepmiddelen.

Welke pijnstiller voor welke pijn?

Veel pijnstillers zijn te koop zonder recept; handig maar ook best lastig. Je moet weten welke de beste voor jouw klacht is en hoe je deze moet gebruiken. Sommige pijnstillers zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen of kinderen of men kan ze niet langer dan een bepaald aantal dagen achter elkaar gebruiken. Daarnaast is ook niet elke pijnstiller voor elk type pijn geschikt.

Hoe gebruik ik pijnstillers?

Marten Hummel, directeur CBD: “Het onderzoek laat zien dat consumenten te weinig kennis hebben en hun eigen kennis overschatten. Over het daadwerkelijke gebruik biedt dit onderzoek geen cijfers, maar het is wel een belangrijk signaal.” Bij het aanschaffen van pijnstillers is het belangrijk dat je zelf verantwoordelijkheid neemt. “Consumenten moeten alert zijn op het correct gebruik van deze middelen en het is van belang dat ze bij aankoop van pijnstillers goed advies kunnen krijgen. Want pijnstillers zijn effectief en bij normaal gebruik veilig, maar het zijn natuurlijk geen snoepjes.” vertelt Hummel.

Advies over pijnstillers

IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel is blij dat met de campagne van de drogisterijen, waar aandacht wordt gevraagd voor verantwoord gebruik van pijnstillers. Ook huisartsen en apothekers hebben een adviesrol. “Slechts 1 op de 3 respondenten geeft aan dat de huisarts of apotheker bij het uitschrijven van een recept vraagt naar gebruik van zelfzorgmiddelen,” zegt Coolen van Brakel. “Actiever navraag doen bij de patiënt naar het gebruik van deze middelen, en met name naar het gebruik van ibuprofen, voorkomt klachten en kan een hoop ellende voorkomen.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht