Zorg

Een stoma heeft vaak een enorme impact. Wat gebeurt er als je een stoma krijgt?

Een stoma (een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine) heeft voor de patiënten vaak een enorme impact. Marianne Lubberink, stomaverpleegkundige in het Scheper Ziekenhuis Emmen begeleidt de patiënt van A tot Z in dit traject.

stoma

Eliene Roelse Bron: DvhN/ Arie Kievit

Een stoma wordt vaak aangelegd na aanleiding van een gezwel in de (endel)darm. Ook een ontstoken of slecht functionerende darm kan reden zijn om een kunstmatige uitgang te creëren. Volgens chirurg Henk Schaap wordt in sommige situaties gekozen voor een tijdelijke stoma. ‘Bij een darmoperatie kan het nodig zijn om het geopereerde deel een tijdje rust te geven.’

Ik krijg een stoma en nu?

Wanneer door de chirurg vastgesteld wordt dat de patiënt in aanmerking komt voor een stoma, wordt meteen een afspraak bij de stomaverpleegkundige gepland. “Tijdens dat eerste consult leg ik uit wat een stoma precies is en ik laat zien hoe de materialen eruit zien. Verder geef ik instructies over het verzorgen van de stoma en het aanbrengen van het opvangmateriaal”, vertelt Lubberink.

Zelf beslissen waar de stoma komt

Het stomamateriaal is beschikbaar in verschillende uitvoeringen (vastplakken of -klikken). “De patiënt mag daar zelf een keuze in maken”, verzekert de stomaverpleegkundige. Diezelfde keuzevrijheid geldt voor de plaatsbepaling van de stoma.”Binnen de driehoek navel, schaambeen en heup mogen patiënten zelf aangeven waar ze de stoma het liefst geplaatst willen hebben. Samen bepalen we de beste plek, rekening houdend met de kleding en het beroep van de patiënt.”

Operatie van een stoma

Het aanbrengen van een stoma gebeurt tegenwoordig meestal via een kijkoperatie. “Dat is veel minder ingrijpend dan de traditionele methode, waarbij een groot deel van de buik wordt opengemaakt. Bij een kijkoperatie is de buikwond veel kleiner, waardoor patiënten sneller herstellen. Ook is de kans op wondinfecties kleiner”, benadrukt chirurg Schaap.

Na de stomaoperatie

Na de operatie krijgt de patiënt bezoek van de stomaverpleegkundige. Zij controleert of de stoma goed functioneert en beantwoordt eventuele vragen. Ook in de dagen daarna staan de stomaverpleegkundigen van het Scheper Ziekenhuis regelmatig aan het bed van de patiënt. Twee weken na ontslag uit het ziekenhuis wordt de patiënt opnieuw op het spreekuur van de stomaverpleegkundige verwacht. “Ik vraag hoe het thuis gaat, ik controleer de werking van het stoma en verwijder de hechtingen”, licht Lubberink toe.

In het jaar na de ingreep worden in totaal zes controleafspraken gepland. “Een stoma kan leiden tot huidproblemen of verstopping. Hoe eerder we eventuele klachten signaleren, hoe eerder we kunnen ingrijpen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht