Well-being

De herfst: hoe rustig is het van binnen?

Er zijn veel mensen die de blaadjes met angst zien vallen. Het licht wordt schaarser, de dagen wat grijzer. Het wordt van binnen ook wat donkerder en het wordt lastiger om de spirit hoog te houden.

Joke Land

Joke Land

Wat doen de mensen vanbinnen als het herfst wordt? Dan keren ze ook naar binnen, daar is dit seizoen voor bedoeld. Het is tijd om je te bezinnen en vanbinnen de balans op te maken. Kun je een balans opmaken?

Jazeker, de balans van het innerlijk leven in de mens is een belangrijk gegeven. Dat vergeten we vaak, we vergeten om even te voelen hoe evenwichtig we zijn. Als een balans uitslaat naar de ene kant gaat alles schuiven.

Dat gebeurt ook in het leven van mensen als er ernstige zaken plaatsvinden. Dan slaat de balans opeens naar een kant door, heel extreem. We voelen dan hoe ons emotioneel wezen in ons, bang wordt of gaat vechten.

We proberen dan op een ‘rare’ manier de balans te herstellen. We snauwen onze geliefden af, we keren ons in onszelf en maken geen contact meer, allemaal niet handige zaken, maar weet… Het hoort toch bij het herstellen van de balans.

Die balans is in de herfst voor veel mensen erg aan het wiebelen. Ze keren naar binnen en vinden daar toch niet helemaal wat ze willen vinden. Daar hebben ze nu tijd voor, nu de tijd van bezinning is gekomen. In de zomer ga je dan naar buiten, voel je de zon, richt je je meer naar buiten. In de herfst zit je binnen en ook figuurlijk ga je meer naar binnen.

Het begint bij de mens altijd met een aantal vragen en debelangrijkste vraag is: Mag ik er zijn?

Deze vraag stellen we niet zo direct aan onszelf, maar we vragen ons vaak af, ook in gezelschap: hoor ik erbij? Mag ik erbij horen?

De kunst is om eerst bij jezelf te horen. Thuiskomen bij jezelf, dat is een kunst die nog niet iedereen heeft geleerd. Vraaguzelf eens af: Vind ik het fijn om bij mijzelf te horen?


Drs. psycholoog Joke Land 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht