Zorg

Speuren naar oorzaak van veroudering. Werkzaamheden in Eriba.

6 november werd het prestigieuze Eriba-gebouw op het UMCG-terrein officieel geopend. Een select gezelschap internationale wetenschappers doet hier onderzoek naar de veroudering van de mens. In eerste instantie wordt 50 miljoen euro voor dat onderzoek uitgetrokken, waaronder geld uit Rusland.

Eriba, onderzoeken, lab

Bron: DvhN/ Pepijn van den Broeke

Moleculair bioloog prof. dr. Ellen Nollen doet met haar groep onderzoek naar plakkerige eiwitten die een rol spelen bij dementie. De 44-jarige Nollen, geboren in Raamsdonkveer, studeerde in Wageningen, promoveerde in Groningen, maar werkte tussendoor ook in het Hubrecht Instituut, in Chicago en in Zwitserland. “De ziekte van Alzheimer ontstaat waarschijnlijk doordat plakkerige eiwitten in de hersenen samenklonteren, waardoor die hersencellen niet goed werken”, legt ze uit. Voor haar onderzoek gebruiken Nollen en haar onderzoeksgroep C-elegans. Een piepklein wormpje dat in het lab in petrischaaltjes leeft op speciale vloeistof. De worm heeft ook een soort hersenen, al is dat een groot woord. “De C-elegans heeft 302 zenuwcellen”, zegt Nollen. De wormpjes kunnen ook een soort Alzheimer krijgen en worden dan stram en stijf.

“We hebben ontdekt dat je minder klontering van eiwitten krijgt als je een bepaald gen uitschakelt. In menselijke cellen in een kweekbakje werken de menselijke varianten van het gen ook zo. We willen nu eerst in muizen onderzoeken of het uitschakelen van dat specifieke gen werkt tegen dementie.”

Opening Eriba-gebouw

Glimmend van trots ontvingen de bestuurders van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen de zesde een gezelschap prominente wetenschappers en politici. Het Eribagebouw op de noordpunt van het UMCG-terrein wordt officieel geopend. Het European Research Institute for the Biology of Ageing. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs was er bij, net als commissaris van de Koning Max van den Berg, president Hans Clevers van wetenschapsinstituut KNAW, Piet Borst, oud-directeur van kankerziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek, vice-president Ron Kohanski van het Amerikaanse instituut voor verouderingsonderzoek in Bethesda en Maria Iglesia Gomez van de Europese Commissie. Een select gezelschap internationale wetenschappers doet hier onderzoek naar de veroudering van de mens. Fundamenteel onderzoek naar het hoe en waarom van ouderdomsziekten staat nog in de kinderschoenen. Eriba wordt hét Nederlandse centrum waar dergelijk onderzoek wordt gebundeld. Maar het is nadrukkelijk ook een Europees en zelfs internationaal centrum. Van de meer dan 50 miljoen euro die bij elkaar is gesprokkeld aan subsidies en bijdragen, komt een deel van de Europese Unie.

Het gebouw zelf is al een jaartje klaar en de eerste onderzoekers zijn er al aan de slag: elf onderzoeksgroepen met in totaal 95 wetenschappers. Dat aantal groeit de komende tijd tot 150 tot 170 medewerkers. Het zijn onderzoekers uit alle windstreken, vooral uit de Verenigde Staten en Rusland. Wetenschappelijk directeur Peter Lansdorp is weliswaar Nederlander, maar werkte jarenlang in Vancouver, Canada.

Het doel van het instituut is fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de veroudering van de mens. Niet om zo snel mogelijk nieuwe medicijnen of voedingsadviezen te ontwikkelen, maar juist om de dieper liggende oorzaken van ouderdomskwalen te verklaren.

Subsidie voor Eriba

Zelfs Rusland steekt via een omweg geld in het Eriba-onderzoek. Drie van de hoofdonderzoekers, Gerald de Haan, Peter Lansdorp en Eugene Berezikov hebben samen met het Hubrecht Instituut en het MIT in Boston een subsidie van de Russische overheid gekregen van 50 miljoen dollar. Van dat geld wordt een groot deel besteed aan de ontwikkeling van een Russisch broertje van Eriba in de buurt van Moskou: het Skolkovo-instituut. Maar 16,6 miljoen dollar van dat geld komt terecht in het buitenland, waaronder Eriba.

Eriba zelf heeft los daarvan 50 miljoen euro bij elkaar gekregen voor de eerste vier jaren. Dat geld is grotendeels afkomstig van de Nederlandse overheden (ministerie van Economische Zaken, noordelijke provincies SNN, het UMCG en de Rijksuniversiteit zelf, maar ook de Europese Unie.

Testen op muizen

Een van de onderzoeksgroepen in Eriba staat onder leiding van de 37-jarige biotechnoloog dr. Floris Foijer, geboren in Het Bildt. Hij heeft eerder in Wageningen, bij het NKI in Amsterdam, op de Harvard Medical School in Boston en op het Sanger Istitute in Cambridge onderzoek gedaan naar foutjes in de celdeling die kanker veroorzaken. Hiervoor gebruikt hij een speciaal gekweekte familie muizen.

In zijn onderzoek naar foute celdeling ontdekte hij eerder dat foutjes in de hoeveelheid chromosomen samenhangen met kanker. Cellen die zomaar te veel of te weinig chromosomen meekrijgen noemen we aneuploïde cellen. Vaak worden dat kankercellen, maar niet altijd. “In muizen hebben we geleerd dat alleen de aneuploïdie nog geen kankercel maakt. Maar met een extra mutatie erbij ontstaat er wel ineens een versnelling in de celdeling.”

Foijer maakte daarbij min of meer per toeval naakte muizen. “Maakten we de aneuploïde cellen in de huid, werden de muizen kaal. Er waren dus geen werkzame stamcellen meer in de huid.”

Dopingsmiddel tegen kinderkanker

In het Eriba-gebouw gaat zijn onderzoeksgroep van zeven wetenschappers onder meer verder met het nieuwe dopingmiddel AICAR. “We weten dat cellen door AICAR een gevoel van honger krijgen. Cellen hebben voedsel nodig en aneuploïde cellen zijn extra hongerig”, vervolgt hij. “Daardoor verwachten we dat deze cellen slecht tegen AICAR kunnen. We proberen of dit in de toekomst misschien kan werken als chemotherapie tegen vormen van kinderkanker.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht