Zorg

Toiletten in gezondheidszorg smerig. Hoe goed is de hygiëne op openbare toiletten?

Met de hygiëne van Nederlandse openbare toiletten is het slecht gesteld. Bijna driekwart van de openbare toiletruimtes voldoet niet aan de hygiënische maatstaven en komen bacteriologisch onvoldoende uit de test.

hygiëne, toilet, wc, wcpapier, ontlasting, plas, poep

Bron: Flickr/ Paul Holloway

Gezondheidszorg slechte hygiëne op toiletten

Dit blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek, dat jaarlijks door vakblad Service Management wordt uitgevoerd. In samenwerking met hygiëne-aanbieder Tork werd een bacteriële steekproef verricht. Opvallend is dat de gezondheidszorg, waar je juist strenge hygiënische voorschriften zou verwachten, het slechtst uit de test komt. Ten opzichte van vorig jaar is er een flinke daling van het aantal schone toiletten geconstateerd. De gezondheidszorg telde in 2012 45% schone toiletten en dat is nu (2013) gedaald naar 20%.

Bij het onderzoek werden 150 openbare toiletten onder de loep genomen.

In de toiletten kwam vaak het entero-bacterie, afkomstig van ontlasting, voor.

  • twee van de vijf toiletbrillen bleek besmet met het bacterie
  • kraankoppen (28%)
  • spoelknoppen (19%)
  • deurknoppen (9%)

“Schoonste” toilet in Nederland

Het damestoilet blijft, in vergelijking met het herentoilet, een prettigere plek om te komen. 37% van de onderzochte toiletten werd met een voldoende beoordeeld, het herentoilet scoorde slechts een magere 25%. De schoonste toiletten zijn vooral in gemeentehuizen, sportcomplexen, musea en stations te vinden. In deze categorie werd 33% goed beoordeeld. Maar dit is een twijfelachtige eer. Ook hier is sprake van achteruitgang, want in 2012 was dit nog 41%.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht