Zorg

Hoe ga je als leerkracht en ouder met een hooggevoelig kind om?

In de klas wordt hun gedrag dikwijls als adhd bestempeld, terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet hyperactief zijn. Toch kunnen hooggevoelige kinderen druk gedrag vertonen als voor hun gevoeligheid op school geen oog is. Dat zeggen therapeuten Nelleke Lust en Anja Rijkhoff. Het duo wil dat hooggevoelige kinderen in het onderwijs gezien gaan worden.

overgevoelig, kind, huilen, gestressd, stress, paniek, hooggevoelig

Bron: Flickr/ Pink Sherbet Photography

Puk is zes jaar. Ze heeft het zwaar in groep drie van de basisschool. Ze bemoeit zich met elke ruzie en reageert op alles wat er om haar heen gebeurt. Ze is snel afgeleid en spreekt nogal eens voor haar beurt. Als de leerkracht een vraag stelt, schiet het antwoord als vanzelf uit haar mond. Tevergeefs vraagt de onderwijzeres Puk of ze beter kan opletten en minder impulsief wil reageren. In Puks beleving heeft alles wat er om haar heen gebeurt met haar te maken.

Volgens spiritueel therapeut Nelleke Lust is Puk, die met haar ouders bij haar hulp zocht, een hooggevoelig kind. Eind jaren negentig introduceerde de Amerikaanse psycholoog Elaine Aron het begrip hooggevoeligheid. Onderzoek door Aron toonde aan dat bij een op de vijf mensen sprake is van hooggevoeligheid als gevolg van een gevoeliger zenuwstelsel. Geluiden en geuren worden intenser opgenomen, maar ook andere indrukken komen ‘harder’ binnen. Daardoor zouden hooggevoeligen zich bewuster zijn van hun omgeving, ook van andere mensen en hun gevoelens.

Hoe reageren kinderen als ze hooggevoelig zijn?

“Hooggevoeligen missen een tefallaag, een laagje dat hen beschermt tegen prikkels. Volwassenen hebben daarmee in de loop der jaren meestal leren omgaan, maar kinderen kunnen dat vaak nog niet. Zelfs de kleinste dingen kunnen een last zijn; een kledinglabel dat kriebelt in de nek, het zandbakzand”, vertelt Anja Rijkhoff, die behalve kindertherapeut ook adjunctdirecteur van een basisschool is. “Je kunt je voorstellen dat voor deze kinderen het aantal prikkels in een klas met 25 andere kinderen overweldigend kan zijn.”

Als gevolg gaan vooral jongens druk gedrag vertonen. “Meisjes huilen, jongens vluchten in stoerder gedrag dat vaak als adhd wordt bestempeld, terwijl het een teken is dat ze verkeerd worden begrepen.” Nelleke Lust: “Waar veel mensen op een vraag één antwoord zien, weten deze kinderen er vaak wel tien. Ze zien razendsnel verbanden, maar het duurt soms lang voordat ze antwoord geven, waardoor ze als traag of dom worden bestempeld.

Thuis is dat doorgaans anders, aldus Rijkhoff. “Voor ouders is de gevoeligheid van hun kind meestal een feest der herkenning. Van de ouders die ik in mijn praktijk spreek, hoor ik vaak dat ze zichzelf in hun kind herkennen. Op school gaat het voor veel kinderen mis, omdat ze zichzelf niet kunnen zijn. Thuis uiten ze hun verdriet en de boosheid daarover. Vaak veinzen ze ziekte om niet naar school te hoeven.”

Hooggevoeligheid, wat kan ik eraan doen?

Nog te vaak wordt hooggevoeligheid afgedaan als spirituele onzin, merken Lust en Rijkhoff. “Jammer”, zegt Lust. ,”Want als je weet dat 20 procent van de mensen hooggevoelig is, wat Elaine Aron met wetenschappelijk onderzoek aantoonde, dan lijkt me dat een niet te verwaarlozen groep.” Overigens sprak ook de beroemde psychiater Carl Jung (1875-1961) al over hooggevoeligheid, zo voegt ze toe.

In trainingen speciaal voor leerkrachten vertellen Lust en Rijkhoff hoe hooggevoeligheid is te herkennen en hoe ermee om te gaan. Acceptatie is het toverwoord. Lust: “Op onbegrip lopen kinderen vaak . Maar als je weet dat een kind het nodig heeft om af en toe uit het raam te kijken om het aantal vogels te tellen, dat het zich op die manier weer even oplaadt, wordt het al een stuk eenvoudiger.

Hoe herken je een hooggevoelig kind?

  • Het kind is gevoelig voor de stemmingen van anderen
  • Het denkt na over diepere levensvragen
  • Zijn of haar inlevingsvermogen is groot
  • Het staat liever niet in de belangstelling

Mijn kind is overgevoelig

Enkele tips voor ouders

  • Bescherm je kind tegen te veel prikkels; vermijd harde geluiden en een overvolle omgeving
  • Geef uitleg bij veranderingen
  • Neem in alle drukte elke dag even de tijd om samen te praten, te spelen, er voor het kind te zijn
  • Accepteer het kind zoals het is, neem hem of haar serieus

Een leerling van mij is overgevoelig

Enkele tips voor leerkrachten
Sta open voor hooggevoeligheid in de klas
Zorg voor een rustige leeromgeving; gedragsproblemen zijn geen uitingen van onwil, maar van een overdosis aan prikkels
Wees gul met complimenten en zuinig met kritiek.

Door: Mandy Pijl

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht