Zorg

Waarom hebben baby’s darmkrampjes? Wat kun je tegen buikkrampjes doen?

Veel pasgeborenen krijgen in de eerste maanden van hun leven te maken met darmkrampen en huiduitslag. Op het eerste gezicht lijken dit op zichzelf staande aandoeningen. Echter,beiden vinden hun oorsprong in de spijsvertering. Door de spijsvertering op natuurlijke wijze te ondersteunen kunnen problemen opgelost worden.
buikkrampjes, darmkrampjes, baby

Bron: Flickr/ _-0-_

Het spijsverteringsstelsel

De darmflora is de benaming voor de vele soorten micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en gisten die in de darmen voorkomen. De darmflora kent zowel ‘goede’ als ‘slechte’ bacteriën. De goede bacteriën ondersteunen de spijsvertering en het immuunsysteem. Ze remmen de groei van slechte micro-organismen en dragen bij aan het herstel van het darmslijmvlies: onze belangrijkste barrière tegen binnendringers. De slechte bacteriën verstoren de spijsvertering en verzwakken het lichaam. Bij een goede verhouding tussen deze bacteriën spreken we van een gezonde of evenwichtige darmflora.

Na de geboorte moet de baby zichzelf beschermen

In tegenstelling tot de darmen is de baarmoeder een steriele omgeving; er leven geen bacteriën. Vóór de geboorte zijn kinderen op een natuurlijke manier beschermd, maar er heeft zich nog geen darmflora gevormd. Pas tijdens en na de geboorte komt een kind in aanraking met micro-organismen en gaat de darmflora zich vormen.
De samenstelling van de darmflora van zuigelingen vertoont grote variatie. Een natuurlijke geboorte of een keizersnede, borstvoeding of flesvoeding, het heeft allemaal invloed.

Wat kan ik tegen darmkrampjes doen?

In de meeste gevallen worden darmkrampjes symptomatisch bestreden. Men krijgt druppels die de luchtbelletjes doorprikken of men stapt over op andere voeding. Het probleem kan ook preventief aangepakt worden waardoor al deze stappen (en de bijbehorende stress) niet nodig zijn. De goede bacteriën in de darm kunnen worden aangevuld door middel van een darmflorapreparaat, een probioticum. Zo kan het natuurlijk evenwicht in de darm worden hersteld. Specifieke probioticapreparaten voor zuigelingen en jonge kinderen zijn er in poedervorm. Dit kan gecombineerd worden met borstvoeding en worden opgelost in babyvoeding, melk, vruchtensap of water.

Het immuunsysteem in de darm

Een gezonde darmflora zorgt ook voor een goed functionerend darmslijmvlies. Dit slijmvlies heeft een sleutelfunctie in het immuunsysteem. Het is namelijk de belangrijkste barrière tegen binnendringers: de weerstand. Het onderliggende immuunsysteem heeft de taak om het lichaam te beschermen en regelt in feite de reactie van het lichaam op stoffen waarmee het lichaam via huid of slijmvliezen in aanraking komt.
Indien het darmslijmvlies optimaal functioneert “weet” het immuunsysteem hoe het moet reageren. Indien het darmslijmvlies niet optimaal functioneert, raakt de weerstand ontregeld. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties, onder andere in de huid (eczeem). Het immuunsysteem van huid en slijmvliezen is nauw met elkaar verbonden. Daardoor kan een reactie op één plaats in het lichaam, bijvoorbeeld een voedselallergie, leiden tot een reactie op een andere plaats, zoals eczeem.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht