Voeding

Witte puntjes op je nagels? Neem zink

Er zijn veel voedingsstoffen (vitamines, mineralen en aminozuren) waarvan men wel weet dat we het nodig hebben, maar waarbij we niet precies weten waarvoor. Eén van deze stoffen is het mineraal zink. Het vervult vele belangrijke functies in het lichaam, maar het is ook een van de stoffen die steeds minder in onze voeding voorkomt.

Leukonychia, zink tekort, witte puntjes, witte vlekjes, nagels,

Bron: Wikimedia/ Keitei

Waar is zink goed voor?

Zink (Zn)vervult vele functies in het lichaam.
Zink draagt bij tot…

  • een normale zuur-base stofwisseling, zodat de zuur-base balans in het lichaam normaal blijft.
  • normale cognitieve functies, zoals intelligentie, geheugen, aandacht en concentratie.
  •  een goede stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Kortom, de vertering van voedsel wordt mede door zink geregeld.
  • de instandhouding van normale botten, normaal haar,normale nagels en een normale huid.
  • de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen.
  • een normale vruchtbaarheid en voortplanting, zowel bij man als vrouw.
  • een normale werking van het immuunsysteem, voor weerstand en tegen griep.
  • Zink speelt een rol in het celdelingsproces, bijvoorbeeld bij wondherstel.
  • van oudsher wordt zink in relatie gebracht met een goede prostaatwerking.

Zoals u ziet heeft zink vele functies, waaronder diverse ondersteunende. Zink is vaak niet het hoofdbestanddeel van een orgaan of functie in het lichaam, maar zonder voldoende zink kunnen vele processen in het lichaam niet goed functioneren. Niet alleen de hoeveelheid van een vitamine of mineraal is van belang, nog belangrijker is de mate waarin het wordt opgenomen door de cellen in ons lichaam.

Is elk zink even gezond?

Van nature zit zink in vlees, zeevruchten en eieren. Door de hedendaagse voeding en uitputting van landbouwgrond bestaat onze voeding steeds minder uit zink. Elk mineraal komt in onze voeding in gebonden toestand voor. Elke verbinding heeft een eigen opnamemogelijkheid. Er dient onderscheid gemaakt te worden tussen organische en niet-organische verbindingen. Niet-organische verbindingen worden niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen (bijvoorbeeld ijzer uit spijkers en zink uit de dakgoot). We beschouwen het als lichaamsvreemd. Het tweede nadeel van niet-organisch is dat het deel dat niet opgenomen wordt ook weer moeizaam kan worden uitgescheiden. Organische, lichaamseigen verbindingen worden door het lichaam makkelijk opgenomen en naar de cellen getransporteerd. Bovendien wordt een eventueel overschot makkelijk door het lichaam uitgescheiden.

Wat zijn die witte vlekjes op mijn nagels?

De beste verbinding voor zink is zink picolinaat. Een test waardoor u zelf kunt zien of u een zinkgebrek heeft, is door te kijken of u witte puntjes in uw nagels heeft. Heel lang werd gedacht dat dit een kalkgebrek was, maar dat is onjuist. Witte puntjes in de nagels wijst op zinkgebrek.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht