Zorg

Tanorexia, verslaafd aan de zonnebank. Hoe vaak mag je onder de zonnebank?

Dwangmatig zonnen, ook wel tanorexia genoemd, is een serieuze verslaving. De slachtoffers duiken het liefst dagelijks onder de zonnebank voor een ’lekker bruin kleurtje’. In Nederland zijn er maar een bepaald aantal zonnebanken die minderjarige onder de 18 jaar weigeren.

zonnebank, zonnen, zonstudio, bruinen

Bron: Flickr/ Artist in doing nothing

De eigenaar van de Zoetermeerse zonnestudio LE Soleil, komt ze tegen: gebruinde mensen die almaar bruiner en bruiner willen worden en daardoor het liefst meerdere keren per dag onder de zonnebank willen. Te veel van het goede, weet Ilker, want binnen 48 uur nog een keer onder die lampen is echt niet. “Ik laat zo’n klant niet toe”, verzucht de eigenaar. “Maar zo iemand gaat gewoon naar een zonnestudio even verderop. Niemand die daar weet dat hij er net onder is geweest.”

Is zonnen verslavend?

Sinds een Amerikaanse dermatoloog er onderzoek naar deed, heeft het fenomeen een naam: tanorexia, dat verwijst naar de eetstoornis anorexia. Bijna 400 studenten werkten mee aan dit onderzoek naar hun zongedrag. Zij vulden een vragenlijst in die normaal gesproken wordt gebruikt voor onderzoek naar alcohol- en nicotineverslaving. Alleen werden de woorden roken en drinken vervangen door zonnen.

Veel studenten gaven aan zich weleens schuldig te voelen over hun zongedrag en vonden dat ze eigenlijk zouden moeten minderen met zonnen. Twaalf procent bleek verslaafd en de helft van de studenten gaf aan dat ze het niet zozeer deden vanwege het bruine kleurtje, maar vanwege het ontspannen gevoel dat zonnen geeft. Typisch verslaafdengedrag, oordeelden de experts. En die verslaving zou het gevolg zijn van de endorfine die door UV-licht wordt aangemaakt.

Met een kleurtje lijk je gezond

In Nederland is er nog nooit onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Maar ook hier groeit het aantal mensen met een solarium in huis, en richten steeds meer sportclubs en zwembaden een hoekje in met zonnebanken. De sterkte van de lampen van zonnebanken is inmiddels verminderd.

Maar volgens Wietze van der Veen, als dermatoloog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut en tevens directeur van het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen, is er heel wat meer nodig om deze trend te keren. Want van het ’gezonde bruine kleurtje’ kom je niet zo gemakkelijk af. Daarvoor is het kleurtje te sterk in onze cultuur als compliment opgevat. Een gezond kleurtje, constateert Van der Veen, staat synoniem aan het gezonde buitenleven, aan vrije tijd. En dat is in tijden dat Nederland massaal op kantoor buffelt, nog altijd een groot goed.

Wees zuinig op je huid

Nadeel van deze liefde voor de zon, en zijn substituut de zonnebank, is dat het aantal mensen met huidkanker elk decennium verdubbelt. Deze vorm van kanker treft jaarlijks 25.000 mensen. Daarvan overlijden er 600.Volgens Dani Scheffer, medewerkster van LE Soleil weten veel mensen nog steeds niet hoe schadelijk zonnen is. Ook zij gaat wekelijks onder de zonnebank. “Eén keer maar, want dat is gezond”, vindt de gebruinde Scheffer. “Doe ik het niet dan zie ik er gewoon een beetje ziekjes uit. Maar wie te vaak gaat, krijgt rimpels en van die hangwangen. Dat moet ik echt aan de klanten uitleggen. Pas als ze dat weten, doen de meesten voorzichtig.”

Dermatoloog Van der Veen waarschuwt dat juist één keer per week onder de zonnebank al schadelijk is. “Een kuurtje, of een zonnevakantie vinden wij tot daar aan toe. Maar elke week zonnen en zo het hele jaar door een kleurtje houden kan echt niet. Bruinen is een verdedigingsmechanisme van de huid, dat moet je niet voortdurend beproeven. De huid heeft tijd nodig om van deze aanval te herstellen.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht