Voeding

Ook mannen kunnen doorslaan met calorieën tellen. Mannen met anorexia

Obsessief bezig zijn met eten, laxeermiddelen gebruiken of alles weer uitbraken. Het beeld van ultradunne meisjes met een eetstoornis is bekend. Maar er zijn ook mannen met anorexia nervosa. Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft ervaring met ’verborgen’ mannelijke anorexiapatiënten.
Anorexia

Foto: www.bloghavoc.com

De spreekkamers van de unit eetstoornissen in het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) zijn alleen van het puur noodzakelijke voorzien. Een tafel, een paar stoelen, een centimeter en het belangrijkste: een weegschaal. Het gros van de honderd patiënten die per jaar binnenkomen, lijdt aan anorexia nervosa, dwangmatig niet-eten. Hoogstens twee of drie van die honderd zijn man.

Mannen met Anorexia

Frans Wojciechowski is hoofd van deze unit. Hij heeft dit jaar maar één man in behandeling, een patiënt die liever anoniem wil blijven. ‘Slechts’ anoniem wil blijven. “Slechts één op de vijftig mannelijke anorexialijders laat zich opnemen. De andere 49 durven gewoon niet en schamen zich.”
Waardoor komt dat? “Nu komen we bij de definitie van anorexia als ’meidenziekte’. Het past niet bij het ik-beeld van mannen. Voor hen is de drempel zich aan te melden bij een van de klinieken veel te hoog.”

Onwetendheid

Ook de onwetendheid van huisartsen en hulpverleners speelt volgens Wojciechowski een rol. Zij herkennen anorexia bij mannen veelal niet. Maar huisartsen zijn er toch om diagnoses te stellen en problemen te herkennen? “Het gros van de jongens in de puberteit is lang en dun. Waar meisjes in de breedte groeien, schieten jongens de lucht in. Daarom wordt bij een diagnose helemaal geen rekening gehouden met de ziekte anorexia.”
Er is volgens Wojciechowski niet één specifieke oorzaak aan te wijzen voor het anorexiaprobleem. “Als het alleen om het niet-eten ging, hadden we genoeg aan een diëtiste.” Doorgaans is anorexia het gevolg van een veel diepliggender probleem.

Depressie

Wojciechowski omschrijft de ziekte als een soort bliksemafleider voor andere zaken. “Vaak zien we bij patiënten ook nog verschillende vormen van depressies, angsten, weinig zelfvertrouwen en overdreven perfectionisme. De enige controle die perfectionisme. De enige controle die ze kunnen uitoefenen is die over hun eigen lichaam.”
Iedere patiënt heeft volgens Wojciechowski een andere achtergrond, een ander verleden en dus ook een andere behandeling nodig.

Verhaal anorexiapatiënt

Jorg Tanis (32) uit Boxmeer is sinds zijn elfde anorexiapatiënt. “Het klinkt als een cliché, maar mijn thuissituatie was niet echt ideaal. Mijn ouders hadden constant ruzie en daarbij kampte mijn moeder met psychische problemen.”
Niemand besluit van de ene op de andere dag niet meer te eten. Dat is iets dat erin sluipt, volgens Tanis. Als klein jongetje begon hij te ’rotzooien met eten’. “Mijn ouders vonden mij maar lastig en dachten dat ik me aanstelde.”
Tanis was erg ongelukkig op de lagere school. “De dunne jongens in mijn klas oogden heel gelukkig. Als ik mooi en slank werd, zou ik misschien ook gelukkig worden. Dus bracht ik hele dagen door in de sportschool.
Net zolang totdat ik ook mooi afgetraind en gespierd was. Het was een soort ideaalbeeld waar je als anorexiapatiënt niet vanaf komt. De gedachte dat ik aan anorexia zou lijden, is nooit bij iemand opgekomen, ik denk omdat ik een jongen ben.”
Toen Tanis achttien was, ging hij studeren. “Het eerste jaar liep ik al vast en had last van depressies. Tegenover vrienden deed ik of alles goed met me ging. Omdat ik dat niet meer vol kon houden, koos ik ervoor me te laten opnemen en werd op een wachtlijst geplaatst. Maar tegen de tijd dat ik aan de beurt was, raakte ik in paniek. Ik was bang om controle te verliezen en wilde niet dikker worden.
Dus ben ik niet gegaan.”

Geen lotgenoten

Tanis kende geen andere mensen met een eetstoornis, waardoor hij zich schaamde. Totdat hij bij zelfhulporganisatie Ziezo terechtkwam. “Alles waarvoor ik me schaamde, hadden die jongens daar ook. Ik was heel normaal daar.”
Het contact met lotgenoten hielp Jorg over zijn schaamte heen. Hij is nu tien jaar in behandeling — bij verschillende instellingen, waaronder Ziezo — en inmiddels ook begeleider van een lesgroep voor mensen met een chronische eetstoornis, waar hij ook deel van uitmaakt. Met zijn 188 centimeter en 65 kilo is Jorg Tanis nog steeds te licht, maar hij is tevreden. “Mijn ziekte is nu hanteerbaar.
Ik denk niet dat ik hier ooit helemaal los van zal komen. Zoals het nu is, is het goed. Maar ik ben en blijf een calorieënteller.”
Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3347 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht