Zorg

Wat moeten we doen om overgewicht onder kinderen tegen te gaan?

Wereldwijd zijn veertig miljoen kinderen onder de vijf veel te zwaar. Ook in Nederland is dikte bij kinderen een toenemend probleem. Is er een oplossing?

dikke kinderen, overgewicht, moestuin, groente, eten verbouwen

Bron: Wikimedia/ Samantha Appleton

Afvallen met een pil

De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich grote zorgen. De oplossing is in één zin samen te vatten: meer bewegen, minder en gezonder eten. Dit is voor veel kinderen – en volwassenen – gemakkelijker gezegd dan gedaan. Sommigen hopen dat een pil uitkomst kan bieden. Of dat ene drankje. Alles wat met één hap of één slok een einde kan maken aan obesitas. Deze welvaartsziekte kreeg eerst Amerika in zijn greep, toen Europa en inmiddels ook opkomende economieën als China.

Zo’n geneesmiddel zou op verschillende manieren kunnen werken. Het zou het brein bijvoorbeeld zo kunnen beïnvloeden dat de aangeboren trek naar vet, zoet voedsel wordt gesmoord. Dan kunnen dikke kinderen voortaan sinas, friet en loempia’s zonder moeite laten staan. Of het zou het spijsverteringssysteem zo moeten manipuleren dat slecht eten niet of nauwelijks sporen in het lichaam achterlaat. Kinderen met overgewicht kunnen dan eten wat ze willen.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid (VU) en al vaker aan het woord geweest bij Gezondheid en Co. praat er met enige afschuw over, maar geeft toe: het is dé schat waar de voedings-en geneesmiddelenindustrie momenteel achteraan zit. De heilige graal. “Degene die zo’n medicijn ontdekt, is binnen. Die heeft een gigantische afzetmarkt. Een afzetmarkt die alleen maar groeit, nu ook mensen in Azië en Afrika steeds dikker worden.”

Gevaren dieetpil

Het brengt echter enorme risico’s met zich mee om de werking van de hersenen te willen beïnvloeden. Daarom is dit middel al snel erger dan de kwaal. Zo verscheen in 2006 bijvoorbeeld het eetlustremmende middel Rimonabant, maar dat werd twee jaar later alweer van de markt gehaald. Sommige slikkers bleken er ernstig depressief van te worden. Seidell: “Het tastte niet alleen de eetlust aan, ook de algehele levenslust. Patiënten hadden niet zo veel zin meer in wat dan ook.”

De Nederlandse experts die zich over het groeiende vraagstuk ‘kinderen en obesitas’ buigen, moeten niks hebben van zo’n quick fix. Ze vrezen voor de gezondheidsrisico’s en andere enge consequenties. Michiel Korthals, hoogleraar toegepaste filosofie aan Wageningen Universiteit: “Zo’n pil verstoort de relatie met eten nog meer. Terwijl je kinderen juist van die verstoorde relatie wil afhelpen.”

Bovendien: eten is zo veel meer dan calorieën hamsteren, zegt Inez de Beaufort, hoogleraar medische ethiek en filosofie aan de Erasmus Universiteit. “Voor mensen is eten ook genieten, samen genieten. Moet je dat ook opofferen?” En volgens Olga van der Baan (Behandelcentrum Heideheuvel) lost zo’n pil wezenlijke problemen niet op. De kinderarts, gespecialiseerd in overgewicht: “Obesitas in een veelkoppig monster. Er gaan allerlei sociale, psychische, maatschappelijke problemen achter schuil. Met zo’n pil laat je die liggen.”

Hoe armer hoe dikker

Geen pil dus. Maar intussen neemt het overgewicht rap toe. Had volgens de Vijfde Landelijke Groeistudie (van TNO, VUmc en LUMC) nog maar 5 procent van de Hollandse jongens in 1980 overgewicht, in 2009 was dat al 13 procent. En ging het in 1980 om 7 procent van de meisjes, in 2009 was dat al 15 procent. Nederland beweegt zich gestaag in de richting van de Amerikaanse nachtmerrie. Daar kampt 17 procent van de kinderen met ernstig overgewicht.

Wie het probleem wil tackelen, moet volgens Seidell allereerst onder ogen zien dat overgewicht ook een probleem van sociale achterstand is. In Nederland hebben kinderen van laagopgeleide ouders veel meer kans om dik te worden, en kinderen van laagopgeleide, allochtone ouders nog meer. Van de Marokkaanse jongeren is volgens de Vijfde Landelijke Groeistudie een op de vier te zwaar. Van de Turkse zelfs een op de drie.

Dat komt allereerst doordat rijkere gezinnen op veiliger, groenere, weidsere plekken wonen, die veel meer uitnodigen tot bewegen. Maar het helpt volgens Seidell ook dat hoogopgeleide blanke ouders beter weten wat een gezond leven is, en er meer geld voor over hebben. Zo’n hippe biologische supermarkt als Marqt is een plek voor bakfietsmoeders, niet voor Turkse vrouwen. En dan zijn er nog culturele verschillen. Hollanders roepen ‘je bent niet van suiker’ tegen hun kroost als het miezert, Marokkanen vrezen voor een loopneus.

Politiek bemoeit zich met eetpatroon

Wie obesitas aan wil pakken, zou dus eigenlijk alle kinderen precies dezelfde start moeten geven, maar dat is een utopie. Seidell: “Die constatering ontslaat ons niet van de plicht er toch alles aan te doen om de gezondheid van kinderen op te krikken. Ook van kinderen in achterstandswijken.” Dat kan, meent hij. “Mits ouders, scholen, politici en alle anderen in de buurten waar het om gaat, bereid zijn de schouders er onder te zetten.”

In sommige Franse dorpen doen bewoners er onder het etiket Epode (Ensemble, Prévenons l’Obesité Des Enfants) samen al jaren van alles aan om kinderen fitter te krijgen. Dat betekent: de aanleg van meer speelvelden, het geven van extra gymles, het voorlichten van ouders. In deze dorpen is het overgewicht met de helft afgenomen. Sommige Nederlandse gemeenten hebben het Franse idee onder de naam JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) overgenomen en soms haalt het zelfs al wat uit. In Utrecht Overvecht bijvoorbeeld, waar het aantal kinderen met overgewicht met 7 procent is gedaald.

Volgens Jantine Slinger van TNO kan elke wijk al kleine dingen doen om ervoor te zorgen dat kinderen meer bewegen, lopen, fietsen. “Neem zoiets als een stoep. Een natuurlijke speelplek, toch? Nu laten ouders in de grote stad kinderen er vaak liever niet spelen omdat ze zo tussen de auto’s weg schieten. Maar wat als we langs elk trottoir hekken plaatsen en auto’s daarnaast parkeren?” Nog iets wat haalbaar moet zijn. “Goed afgebakende fiets-en looproutes naar scholen. Veel ouders vinden de auto of het openbaar vervoer nu toch veiliger.”

Eten verbouwen tegen overgewicht

Hoogleraar Korthals gelooft ook in kleine ideeën. “Het is bewezen dat gezinnen beter eten als ze meer van voeding weten. Als ze zelf koken in plaats van pakjes verhitten en openknippen. Als ze zelf dingen telen. Dus waarom zorgen we er niet voor dat alle ouders in achterstandswijken in een moestuin terechtkunnen? Gek genoeg hebben we juist op dit soort dingen bezuinigd. De helft van de schooltuinen is de afgelopen tijd verdwenen.”

Mensen anders over voeding laten denken, hoeft volgens Seidell niet complex te zijn. Hij heeft een mooi voorbeeld. “Onder Marokkanen geldt water als iets armoedigs. Dat drink je als er niks anders is. En dus krijgen Marokkaanse kinderen frisdrank. Maar wat hadden ze nu in Rotterdam bedacht? Ze gingen met Marokkaanse moeders waterkaraffen decoreren, zodat het er op tafel veel chiquer uitzag. De kinderen in deze gezinnen gingen 50 procent minder frisdrank drinken.”

Vettaks belasting op ongezond eten

Het is het meest sympathieke antwoord op overgewicht: het mensen makkelijker maken gezond te leven. Maar is het genoeg om alle kinderen van de Chipito’s en Nintendo 3DS weg te krijgen? In veel landen denken ze van niet. Daar wordt ook met geboden en verboden geschermd. Het extreemst is Singapore. Daar moeten kinderen met overgewicht verplicht op zomerkamp. Ook in Engeland is de vette schoollunch in de ban. En in de Scandinavische landen is de marketing van ongezonde producten voor kinderen aan banden gelegd.

Nederland is nog niet zo ver. Zo mag de voedselbranche zelf regels bepalen voor bijvoorbeeld de kindermarketing van ongezonde dingen. Seidell zou er veel liever een verbod op zien. Korthals daarentegen ziet de overheid juist liever investeren in de marketing van gezonde dingen. “Coca-Cola wordt neergezet als iets geweldigs, gezelligs, stoers. Maar wie doet zoiets voor de komkommer? Zelfs de site van het Voedingscentrum ziet er intens saai uit. Alsof gezond eten niet leuk kan zijn.”

Over de ‘vettaks’ – zo’n onderwerp dat af en toe weer langskomt – zijn de meningen verdeeld. De Beaufort ziet het niet zitten. “Anders dan bij een sigaret of een glas sterke drank kan je bij iets als chips niet zeggen dat het per definitie ongezond is. Een bakje per week, niks aan de hand.” Maar Korthals vindt zo’n extra belasting niet gek. “Als je dingen als chips duurder maakt, worden ze misschien minder gegeten.” Van der Baan: “Nu is het gewoon zo dat kinderen voor heel weinig geld heel veel calorieën kunnen kopen.”

Mag een kind een maagband?

De light-trend, waar de Amerikanen als eerste mee zijn begonnen, krijgt in Nederland geen applaus. Dingen als Coca-Cola Zero, Doritos Light, Sugar Free Sportlife; ze zorgen er volgens Seidell alleen maar voor dat ouders menen dat kinderen er meer van mogen. En echt gezond is het nooit. Korthals: “In light-frisdrank zit bijvoorbeeld een zuur dat net zo slecht voor tanden is als in een gewone frisdrank.”

In Amerika is de meest drastische oplossing alledaags geworden. Kinderen die veel te dik zijn, krijgen een maagband, of maagverkleining. Ook in Nederland loopt er in het academisch ziekenhuis in Maastricht een proef mee. Kinderarts Van der Baan: “In heel extreme gevallen moet een operatie misschien. Maar uiteindelijk vind ik het toch het ultieme zwaktebod. Dat de anatomie van een kind ingrijpend wordt gewijzigd, omdat het ons, volwassenen, niet lukt dat kind gezond op te laten groeien.”

Survival of the fittest

In Amerika zijn sommige collega’s ten einde raad, vertelt Seidell. “Die vragen zich af of deze epidemie überhaupt te bezweren valt. Of dat het uiteindelijk een survival of the fittest wordt. Dat mensen die heel ongezond leven uiteindelijk zullen uitsterven en sterke gezonde mensen overblijven.”

In Nederland is er hoop. Gelooft Korthals. “We hebben hier van nature een gezonde manier van leven en eten. We kennen een bestaan zonder fastfood. We fietsen. We zijn van oudsher boeren, intensief bezig met het land om ons heen. En ik denk dat we uiteindelijk ook makkelijker de industrie aan banden zullen leggen dan in Amerika. Daar wordt alles aan de markt overgelaten.”

Door: Eefje Oomen

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht