Zorg

Vergrijzing wordt onderschat. Hoe snel gaat de vergrijzing?

Wereldwijd verloopt de vergrijzing in zo’n hoog tempo, dat de meeste landen niet in staat zijn om te zorgen voor de almaar groter wordende groep ouderen.

vergrijzing, ouderen, senioren, bejaarde

Bron: Flickr/ pedrosimoes7

Dat blijkt uit een studie van de Verenigde Naties en ouderenorganisatie HelpAge International, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd. In de studie wordt het sociale en economische welbevinden van ouderen in 91 landen onder de loep genomen. In Zweden zijn de ouderen het beste af, in Afghanistan het slechtst. Nederland staat op de vierde plaats, achter Noorwegen en Duitsland.

Hoe snel gaat de vergrijzing?

Het rapport maakt duidelijk waar al jaren voor wordt gewaarschuwd: landen doen niet hard genoeg hun best om een oplossing te vinden voor de steeds sneller vergrijzende bevolking. In het jaar 2050 zal voor het eerst in de geschiedenis het aantal mensen ouder dan 60 jaar groter zijn dan het aantal kinderen jonger dan 15 jaar. Het onderzoek is opgezet, omdat er geen betrouwbare gegevens waren over de wereldwijde vergrijzing en de gevolgen daarvan. De gegevens zijn afkomstig van de VN, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldbank en andere wereldwijd opererende organisaties. Gekeken is naar het inkomen, de gezondheid, de opleiding, de werkgelegenheid en de voorzieningen van en voor ouderen.

Gegevens vergrijzing ontbreken

Activisten die opkomen voor de rechten van ouderen zijn blij met de verzamelde gegevens. Zij klaagden al langer over het gebrek aan cijfers, waardoor de vergrijzing niet op de politieke agenda werd gezet. “Pas als je iets meet, bestaat het in het hoofd van de mensen die beslissingen nemen”, zegt John Beard, directeur Vergrijzing en Levensloop van de WHO. “Een van de problemen met betrekking tot de vergrijzing is dat we niet eens gegevens verzamelen, laat staan deze analyseren. We hebben het bijvoorbeeld over het feit dat mensen langer leven, maar ik kan je niet zeggen of mensen langer leven maar ziek zijn, of dat ze langer leven en gezond zijn.”

Landen zorgen niet altijd goed voor hun ouderen

De vergrijzing is een complex probleem. Aan de ene kant leven mensen langer door betere voeding en gezondheidszorg, aan de andere kant ontbreekt in veel landen een vangnet dat ervoor zorgt dat ouderen een inkomen hebben, zorg kunnen krijgen en een dak boven het hoofd hebben. In Afghanistan bijvoorbeeld krijgen ouderen geen pensioen, tenzij ze voor de overheid hebben gewerkt.

Als een land welvarend is wil dat niet per se zeggen dat ouderen het goed hebben. De opkomende economische machten zoals Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, eindigen lager op de ranglijst dan armere landen als Uruguay en Panama.

Bron: AP

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht